Политиката на строги икономии не работи, казват синдикатите в ЕС 29.02 | 15:37

115 млн. души или 23,5% от населението на ЕС са заплашени с изпадане в бедност

От Ивайло Ачев

"Стига толкова! Политиката на строги икономии не работи!" – това беше мотото, под което се проведе днешният брифинг на КНСБ по повод Европейския синдикален ден на действието.

Мотото е дело на Конфедерацията на европейските синдикати и е възприето от всички нейни членове.

Според синдикатите ефектите от икономическата и социална криза са достигнали до непоносими нива за милиони европейци. Мерките за икономии правят ситуацията още по-лоша и причиняват огромни социални вреди, казват профсъюзите.

Най-новите европейски статистически данни показват, че равнището на безработица е достигнал рекордно ниво, особено сред младите хора. В много страни почти един от всеки двама младежи е без работа. 115 милиона души или 23,5% от населението са заплашени с изпадане в бедност и социално изключване.

В България според НСИ безработицата през четвъртото тримесечие на миналата година е 11,4% т.е. 380,9 хил. души. Младежката безработица (15-24 години) е 28,9% или 72,9 хил. души. Заради кризата в България са закрити 430 хил. работни места.

По данни на Агенцията по заетостта у нас всеки месец в бюрата по труда се регистрират 63 690 души на възраст до 29 години. Това означава 19,1% безработица. Ако се прибавят и нерегистрираните, процентът скача до над 26 на сто.

Плашещо в случая е, че 50% от тези безработни млади хора са с основно образование или дори по-ниска образователна степен.

Според данните на Евростат в Европа през декември равнището на младежката безработица е 22,1% - т.е. в България нивото е по-високо с 6,8%. През първите девет месеца на 2011 година заетостта при младежите е по-ниска в сравнение със същия период на предходната година. Коефициентът на заетост на младежите намалява с 2,6 процентни пункта и е 20,1%.

Съгласно заключенията на КНСБ основните предизвикателства и причини за младежката безработица и неактивност, наред с общото свито търсене на работна сила по време на кризата, включват и:

- Липса на професионален опит, ключови умения и трудови навици.

- Преждевременно напускане на училище, ниско образование.

- Ниска степен на професионална квалификация или липса на професия.

- Краткотрайна заетост, следвана от продължителни периоди на безработица.

- Нетърсена или с ограничено търсене на пазара на труда професия.

- Недостатъчна и непостоянна активност за търсене на работа.

- Нерегламентирана заетост, неплащане на осигуровки или частично плащане и оттук ограничени права за обезщетения и помощи при безработица.

Страхът от това, което утрешният ден може да донесе, се разпространява все по-широко, което ще доведе до националистически рефлекси и възход на крайните десни движения, опасява се КНСБ.

Водещи

Най-четени