Порошенко направи бившия грузински президент Саакашвили губернатор на Одеса 30.05 | 20:02

В края на 2013 г. държавният глава избяга позорно от правосъдието в Грузия

От iNews.bg

Бившият грузински президент Михаил Саакашвили е назначен за губернатор на Одеска област в Южна Украйна. Това съобщи в Одеса украинският президент Петро Порошенко, цитиран от Франс прес и ТАСС.

Вчера Порошенко е подписал указ, с който дава на Саакашвили украинско гражданство, наричайки го "голям приятел на Украйна", съобщават агенциите, цитирани от БНР.

Саакашвили беше избран за президент на Грузия през 2004-а година. В средата на ноември 2013 г. обаче, няколко дни преди изтичане на мандата си, той напусна страната и оттогава живее в чужбина, припомня ТАСС.

Миналата година грузинската прокуратура повдигна срещу него четири обвинения: за организирането на разправа над участниците в мирен протест; организиране на въоръжено нападение срещу депутат; разходване на държавни средства на сума около 5 млн. долара и за организиране на убийство.

От 13 февруари Саакшавили е съветник на Порошенко. Главната прокуратура на Украйна отказа на официалната молрба на Грузия за екстрадирането му с аргумента, че целяло "преследване по политически причини".

 

 

Водещи

Най-четени