Посланикът на Полша у нас: Засилваме граничния контрол, направихме ограда 10.10 | 20:15

Границата ни е външна за Европейския съюз, но не виждаме помощ от страна на другите държави, които казват, че трябва да спираме бежанците, заяви Н. Пр. Мачей Шишмански

От iNews

Не се готвим за война, а за да не дойте тя при нас и никой да не смее да нападне Полша. Засилваме граничния контрол, направихме ограда. Границата ни е външна за Европейския съюз, но не виждаме помощ от страна на другите държави, които казват, че трябва да спираме бежанците. Това каза посланикът на Полша - Н. Пр. Мачей Шишмански в ефира на NOVA NEWS.

"От началото на войната в Украйна сме дали 25 милиарда евро, над 4 млрд. евро беше за военна помощ. Нямаме намерение да спираме тази подкрепа", каза още посланикът.

Той изрази надежда, че Украйна ще предложи план за мир, който ще бъде подкрепен и от другите държави.

На въпроса дали Полша подкрепя идеята Украйна да атакува далечни цели в Русия, Шишмански отговори така: "Украинците трябва да има възможността да се защитават. Тези далечни цели не са цивилни, а са летища, складове със снаряди. Би трябвало да могат да бъдат унищожени, защото всички знаят, че тези самолети, тези бомби ще дойдат в Русия."

За използването на въглищните централи в Полша дипломатът каза, че до 2048 година ще продължи работата на някои от тях. Той каза още, че зелената сделка трябва да има нов подход - първо да се получи подкрепа от страна на обществото. Посланикът каза, че енергийната сигурност е ключов приоритет за страната.

Водещи

Най-четени