Славов: Евентуален служебен кабинет може да не припознае текстове за Закона за съдебната власт 26.03 | 13:30

Той посочи, че ведомството се с справило с всички срокове и изготвило промените в съдебния закон, както е записано в Конституцията

От iNews

Ако има промени в правителството, може да се спре или забави процесът по гласуването на промени в Закона за съдебната власт, каза министърът на правосъдието в оставка Атанас Славов пред журналисти, цитиран от БТА.

Не е изключено и евентуално служебно правителство да не припознае тези текстове, каза Славов.

Той посочи, че ведомството се с справило с всички срокове и изготвило промените в съдебния закон, както е записано в Конституцията.

Министерството на правосъдието изпълни поетия публично ангажимент до два месеца след приемането на Конституцията да има изработен изцяло нов Закон за съдебната власт. Този законопроект е на предварително публично обсъждане от 5 март, на официално публично обсъждане от 25 март и е предвидено по график втората половина на април да бъде внесен в парламента, каза Славов.

Ключовото за нас в този закон е, че са отразени всички основни реформаторски идеи, които бяха заложени в Конституцията - разделянето на двата съвета - съдийски и прокурорски, промяна в устройството на прокуратурата, деполитизация на членовете на ВСС и Висшия прокурорски съвет, деполитизация на избора на инспектората към ВСС. Всички основни идеи са тук. Ако някой не ги припознае, трябва да даде силни аргументи защо не ги припознава, посочи още правосъдният министър в оставка.

Това, което трябва да е ясно, тези съвети, които са в момента, не могат да проведат избори за тримата висши ръководители в съдебната система, защото Конституцията изрично е изключила тази възможност, припомни Славов

Той обясни, че ако изтече мандатът на председателя на Върховния административен съд, съдия от ВАС може да бъде изпълняващ функциите.

Това трябва да бъде решено от ВСС. Това не е добро развитие обаче. Всичко, което трябваше да се случи, е парламентът до края на юни да приеме новия Закон за съдебната власт, до есента да се проведат избори за двете квоти - професионална и парламентарна и есента да има спокойно избори за председател на ВАС и главен прокурор, коментира Славов.

По повод очакваното решение на КС по повод промените в Конституцията, Славов каза, че не очаква в главата "Съдебна власт" да има сериозни промени.

Реформата в правосъдието е стратегически приоритет, каза още той по време на дебат, свързан с общественото обсъждане на новия проект за Закон за съдебната власт, предава БТА.

Водещи