АЕЦ Козлодуй оттегли иск за 500 000 лева срещу медицинска сестра 16.01 | 18:00

Искът е оттеглен от Валентин Николов, който отскоро е изпълнителен директор на централата, след като се е запознал с обстоятелствата и след обсъждане с енергийния министър

От iNews.bg

АЕЦ "Козлодуй" оттегли съдебния иск за 500 хиляди лева срещу служителка за злоупотреба с достъпа до информация и разпространение на данни, увреждащи репутацията на атомната централа.

Искът е заведен в средата на миналата година срещу Наталия Станчева и майка ѝ, която е подавала заявленията за достъп до информация. В последвали публикации Станчева, която е медицинска сестра в здравното звено в централата, твърди, че то работи в нарушения на нормативната уредба. 

Междувременно правни експерти окачествиха иска като безпрецедентен, а делото - като "шамар". В понеделник пред енергийното министерство беше организиран протест в защита медицинската сестра и правото ѝ на достъп до информация.

Искът е оттеглен от Валентин Николов, който отскоро е изпълнителен директор на централата, след като се е запознал с обстоятелствата и след обсъждане с енергийния министър Румен Радев.

Мотивите са прекомерно високия размер на претенцията срещу служителката.

От пресцентъра на АЕЦ "Козлодуй" подчертават, че всички дейности в централата, включително изискваните по закон медицинско наблюдение и медицинско осигуряване, се извършват при стриктно спазване на нормативната уредба. 

Водещи

Най-четени