Адв. Кашъмов:Държавни лидери също могат да бъдат санкционирани при военни престъпления 29.04 | 11:00

От iNews

"Лидери на големи държави също могат да бъдат санкционирани, наказанията не са палиативни, има реална справедливост, не става дума само да се каже, че някой е лош, реално се издават и изпълняват присъди. Въпросът е да се даде за световната общественост ясна граница какво е престъпление и как се води война", това каза в "Твоят ден" по NOVA NEWS адвокат Александър Кашъмов.

"След това разследване може да се очаква да се реализира смисълът, че всички сме една общност, големият проблем е, че най-големите държави не са включени, странят от Международния наказателен съд - Китай, Индия не са подкрепили статута, Русия е подписала, но не е ратифицирала, така че формално на нейната територия не може да действа, но може да действа по отношение на ръководители и лидери, които извършват престъпления на териториятана държава, която го е подкрепила, Украйна също не е ратифицирала, но е подала декларации, което създава правно основание за започване на правораздавателна дейност", подчерта той.

"Правила за водене на война съществуват повече от 100 години, забрани за използване на различни видове оръжия", допълни адвокатът.

"Вече 20 години действа Международният наказателен съд, създаден е през 1998 година. По-рано имаше отделни трибунали, тук вече има системни правила, отделни съдии и специалисти влизат в състава му. Гледат се военни престъпления, геноцид, престъпления срещу човечеството", разясни адвокат Кашъмов.

Според него в Украйна могат да се търсят военни престъпления за увреждане на цивилно население. 

"Първата държава, която сезира за военни престъпления в Украйна бе Литва, след това се включиха група държави и България е сред тях", каза още юристът.

За него процесът може да продължи дълго, защото се събират доказателства, трябва да отидат на място международни екипи, които да работят.

Водещи

Най-четени