ВАС отмени решението за отнемането на лиценза на КТБ 13.07 | 19:45

Връща делото за ново разглеждане

От iNews

Близо 9 години, след като БНБ отне лиценза на Корпоративна търговска банка, законосъобразноста на решението отново ще мине през съдебен контрол. Петчленен състав на Върховния административен съд отмени решението за отнемането на лиценза и върна делото на тричленен състав за ново разглеждане, информира БНР.

Причината е решение на съда в Страсбург по жалба на бивши изпълнителни директори на КТБ.  Според Европейския съд за правата на човека, Върховният административен съд е взел решението си за лиценза на КТБ въз основа само на изложенията, внесени от квесторите на банката, а становищата на бившите изпълнителни директори и многократните им молби да бъде назначен специален представител на банката, са били отхвърлени.

Това, пише в мотивите на съда,  е лишило КТБ от възможността - чрез надлежно представителство, да търси и получи справедливо разглеждане по съдебен ред на жалбата срещу решението на БНБ за отнемане лиценза на банката. След отнемането на този лиценз, Корпоративна търговска банка беше обявена в несъстоятелност, а след това се стигна и до нейния фалит.

Водещи

Най-четени