Гешев: Записите с президента не са СРС, а веществени доказателства 24.07 | 14:44

Според Закона те са явни, подчерта главният прокурор

От iNews

Главният прокурор Иван Гешев изпуска нервите си и започва да повишава тон, след като журналист му задава въпрос за разпространените от прокуратурата записи на телефонни разговори с президента. Това се вижда от излъченото по бТВ право на отговор на Гешев след интервю на Бойко Рашков.

Записът с реакцията на Гешев е направен след Пленума на ВСС, на който членовете на Висшия съдебен съвет решиха, че предложението на правосъдния министър Янаки Стоилов за отстраняване на Гешев е недопустимо.

"Не става въпрос за СРС-та, а за веществени доказателствени средства. Според Закона те са явни. Според същия закон те се обсъждат в открито съдебно заседание и всеки може да ги чуе. Досъдебната фаза е непублична, затова има разпоредба на закона, която позволява на прокурора да се обявят определени доказателства", каза обвинител №1.

По думите му има решение на Върховния касационен съд, че в момента, в който се инкорпорират веществени доказателствени средства, стават част от досъдебното производство и се подчиняват на общия режим. "Безумно от юридическа гледна точка е твърдението, че Законът за специалните разузнавателни средства, който е материален закон и това го знае всеки студент 3-4 курс, е специален към Наказателно-процесуалния кодекс. Това е принос към българската правна теория", обясни той.

Гешев обясни още, че главният прокурор не разследва, не повдига обвинения и не ръководи българските прокурори, следователи и съдебни служители. "Това е лъжа. Обидно е първото изречение от юридическото нищо от служебния министър на вътрешните работи, който твърди, че прокурорите са в йерархична зависимост от главния прокурор и нямат собствено вътрешно убеждение", категоричен е той.

Според обвинител №1 това, освен че логически е невярно, предвид че става въпрос за над 1500 магистрати, е и юридически невярно:

"На доц. Рашков и на проф. Стоилов трябва да им е ясно, че след конституционната реформа, започната през 2016 г. от бившия правосъден министър в правителството на Борисов, беше променен Законът за съдебната власт и прокуратурата е единна, а не централизирана. Единни са всички прокуратури в целия ЕС".

По думите на главния прокурор няма как министрите да не знаят. "Това ми говори, че въпреки че се твърдят тези обстоятелства, става въпрос за друга причина, а не юридическа (предложението за отстраняването му - бел. ред.)", добави той.

Освен това Гешев добави, че е изказал съжаление и се е извинил на служебния правосъден министър, че е бил принуден да внесе "това политическо нищо на служебния вътрешен министър Бойко Рашков във ВСС с ясното съзнание, че това е политически акт, който не съдържа юридически аргументи".

Целят се политически нелегитимни цели, а именно - не отстраняване на главния прокурор, а основно делегитимиране на ВСС, както и може би овладяване на отделни части от независимата съдебна власт, именно прокуратурата, уронване на престижа на съдебната власт и нарушаване на основни европейски ценности, категоричен е още той.

Водещи

Най-четени