Гешев: Срещу пркуратурата се води война 12.12 | 13:59

Интерес от това имат само престъпниците, заяви главният прокурор

От iNews

Не става въпрос за война между прокуратурата и МВР. По-скоро се води война срещу прокуратурата. Интерес от това имат само престъпниците. Естествен резултат е бум на престъпността, а от това ще пострадат само българските граждани. За пръв път виждам такъв безпрецедентен и неправомерен натиск върху редови прокурори – и то дами. Това заяви главният прокурор Иван Гешев на брифинг във връзка с това, че от СГП по-рано обявиха, че е оказван натиск от служители на ГДБОП по отношение на разследването за "Хемус".

"Днес ще са те, утре ще са съдии, вие или някой друг обикновен гражданин, чиято позиция не се харесва на някого. Чух, че служебният министър Рашков някъде е казал, че това е професионален конфликт – това не е професионален конфликт. Това е незаконен и неправомерен натиск върху магистрати да извършат престъпление срещу правосъдието. Явно някои хора така възприемат напълно погрешно основните европейски принципи като върховенство на правото и разделение на властите. Независимостта на българските магистрати трябва да е непрекъснато отстоявана и българското общество трябва да знае, че единствено ще работим за тях, няма да воюваме срещу никого, освен престъпността", посочи Гешев.

"Наблюдаващият прокурор е получил условие да се измени мярката за неотклонение в по-лека такава, което би довело до освобождаване от наказателна отговорност. Наблюдаващият прокурор отговаря, че извънсъдебни договорки са в противоречие със закона и тя няма как да участва в тях", поясни говорителят на СГП по-рано на брифинг.

Водещи

Най-четени