Залелите с киселина врачката Тони от Пловдив смениха рязко показанията си в съда 07.02 | 14:30

В хода на разследването e установено, че пострадалата се занимавала с гледане на кафе и карти и живеела на квартира в ЖР „Тракия“ под тепетата

От iNews.bg

Делото срещу мъжете, подсъдими за заливане с киселина на гадателката Тони, е напът да претърпи сензационен обрат. Днес в съдебната зала стана ясно, че престъплението наистина е имало поръчител, но така и не се разбра имало ли е и трети човек по време на зверството в апартамента в ЖР "Тракия”.Сочен за фактическия изпълнител на престъплението е Йордан Цветанов, а негов помагач е бил Веселин Вълчанов. Двамата са обвинени в това, че в съучастие са нападнали Тони на 16 март 2023 година, като са я заляли със сярна киселина в дома ѝ.

След нападението, 53-годишната жена е получила обезобразяване на лицето, както и множество други наранявания в областта на цялото цяло, в следствие на корозивната отрова, като деянието е извършено по начин, особено мъчителен за пострадалата.

В хода на разследването e установено, че пострадалата се занимавала с гледане на кафе и карти и живеела на квартира в ЖР "Тракия", припомня трафикнюз. Имала здравословни проблеми и била трудноподвижна. За нея се грижели асистенти.

Ясновидката не дължала на никого пари и не била получавала заплахи във връзка с извършваната гадателска дейност, с изключение на един случай, при който Веселин Вълчанов  я посетил през есента на 2022 г.  Той ѝ заявил, че "ще я потроши", тъй като била в комбина с някакъв ходжа и вземала много пари. Впоследствие Вълчанов посетил пострадалата още няколко пъти.

В предходното заседание Вълчанов се призна за виновен и поиска да сключи споразумение, като получи 3 години условна присъда с 5 години изпитателен срок. В съдебната зала стана ясно, че той е заплатил и част от иска на гадателката за нанесените вреди. В настоящето производство Вълчанов влезе в ролята на свидетел.

"Имам малко лоши спомени, тъй като и стресът ми беше голям. С Йордан сме приятели от 10-тина години. Два дни преди случая ми се обади и ме попита да го закарам до Пловдив да гледа някаква кола. Приех и се чухме допълнително през мобилно приложение. На следващия ден минах, взех го и отидохме до Пловдив. Той почти през целия път спа. Пътувахме с моя джип. Попитах го къде отиваме и той ми каза да вкарам в навигацията супермаркет Тракия. После той ме упъти и спряхме до един блок. Каза ми да го изчакам и аз седнах на една пейка на 50-100м от колата. Той каза, че отива да види колата и се връща. Чаках го около 15-20 мин, той се върна и тръгнахме.”, беше първоначалният разговор на Вълчанов пред магистратите, като всички страни на няколко пъти молеха съдия Иван Бекяров да му разясни, че при лъжесвидетелства носи наказателна отговорност.

Няколко часа след като се прибрали във Враца Цветанов се обадил да му каже, че в медиите е излязъл случай от Пловдив, че някаква жена е залята с киселина и се притеснил да не го лепнат на тях. Казал му, че ако стане нещо да казва, че са гледали кола. По време на разпита Вълчанов твърдеше, че никога не е виждал Тони, не е ходил в апартамента и не са говорили по телефона.

"Трябва ли да ви напомням за наказателната отговорност?”, попита още веднъж съдията? Отговорът отново беше "не”. Последваха още няколко въпроса към свидетеля, като един от тях обърна тотално настроението на Вълчанов.

"Познавате ли Максим Петков?”, попита съдия Бекяров. Оказа се, че това е човек, който купувал предплатени карти от мобилни оператори и ги препродавал на по-висока цена. Вълчанов купил ваучер от него и го дал на Цветанов, уж да го ползва едно от децата му. Последва ново обяснение от съдията, че лъжесвидетелстването е престъпление и нарушаването на закона в изпитателния срок на условна присъда автоматично води до затвор.

В този момент Вълчанов поиска кратка почивка, след което щял да каже "каквото трябва”. 

100 000 лева иска от палачите си гадателка Тони, залята с киселина в Тракия

След като влезе отново в залата врачанинът каза, че иска показанията му като свидетел да не се зачитат и, че ще разкаже всичко отначало.  

"Познавам жената и два пъти съм ходил при нея. Йордан ми каза, че тази жена трябва да се сплаши и да спре да работи. Единия път трябваше да бъде бита, предупредих я и я снимах да изглежда, че е бита и ѝ казах да спре да работи поне за 10-15 дни. После пак съм и звънял от "карти камикадзета” и я предупреждавах да спре да работи, защото нещата ще ескалират”.

За това нещо Вълчанов бил получил от Йордан 1000 лева. По думите му, после Йордан му казал, трябва да се вземат и други мерки срещу нея, но Вълчанов отказал да участва.

"Той ми каза ще се заема аз тогава, ще ме закараш ли и аз приех. Взех карта от Максим и аз му дадох телефон. Предполагах, че като отидем в Пловдив, че ще я бие. След това Йордан изхвърли картата и остави телефона в колата. Другото е така както съм го описал”, разказа Вълчанов.

После Цветанов изхвърлил буркан, ръкавици и маска докато били в Пловдив, а от чантичката където била киселината се отървали по пътя към Пазарджик. Като разбрали, че случая го има в интернет измислили версията, че били в Пловдив за огледа на кола. 

По искане на адвокат Йордан Давчев – защитник на Йордан Цветанов беше разпитана майката на обвиняема Катя Петрова. Жената разказа, че е видяла Вълчанов за първи път, след като е започнало делото. Той пожелал да се срещне с нея и предишния адвокат на Цветанов в кафене в Пловдив.

"Попитах го като родител защо в документите пише, че извършителят е куцал, а Йордан не куца. Той ме пита как са го видели, като коридорът бил метър", разказа Петрова.

Вълчанов отричал пред нея да е бил натам, но знаел всичко за случая. Предложил да подпишат споразумение и двамата, за да мине по-леко. Тя казала, че Йордан нищо не е направил и е невинен.

"Аз знам, че той е невинен, но аз трябва да защитя себе си”, казал тогава Вълчанов.

Адвокат Марио Гладнишки тогава казал на Вълчанов, че знае, че той е организатор и да предаде истинския извършител, след което Веселин избухнал и си тръгнал.

Веднага след разпита на Катя Петрова, Вълчанов беше разпитан отново, за да обясни за срещата в кафето.

"Питах Гладнишки мога ли да помогна на Йордан, без да навредя на себе си, а той ми каза "Теб така и така ще те осъдят и при всички положения ще си с условна". После поиска да посоча, че е имало трети човек”

"Викам Гладнишки, ти що не стана прокурор? Като си толкова загрижен за Йордан, що му цедиш парите, ами не му направи едно споразумение", питал Вълчанов.

След абсолютно противоречивите показания на Вълчанов, адвокат Давчев поиска изменение на мярката за неотклонение на Цветанов с мотива, че по делото има нови обстоятелства.

"Цветанов е в ареста от март 2023 година.Според мен обвинението вече е сериозно разклатено и той не бива да бъде държан в ареста. Смятам, че Вълчанов му е прехвърлил отговорността”, допълни Давчев.

Магистратите обаче не се съобразиха с искането на юриста и оставиха соченият за извършител на престъплението с мярка за неотклонение "задържане под стража”.

Водещи

Най-четени