КПКОНПИ: Андрей Гюров е в несъвместимост да изпълнява задълженията си като подуправител на БНБ 27.06 | 20:45

Той: Решението на Комисията е незаконосъобразно и се основава на неверни факти

От iNews

Антикорупционната комисия обяви, че подуправителят на БНБ Андрей Гюров е в несъвместимост да изпълнява задълженията си. Причината - участие в търговско дружество и членство в управителен орган, които не са съгласувани с БНБ.

Гюров видя в това политически ход, а неговият съпартиец Кирил Петков заяви, че е започнал отстрел на потенциалните кандидати за служебни премиери, сред които може да избира президентът след поправките в Конституцията.

От БНБ съобщиха, че Гюров е в неплатен отпуск, за да не се допускат никакви съмнения за спазването на закона.

Комисията за противодействие на корупцията e установила несъвмрд на Андрей Гюров като подуправител и ръководител на управление "Емисионно"в БНБ във връзка с участието му като съдружник в търговско дружество , както и с осъществяваната от него дейност като член на управителен орган на юридически лица с нестопанска цел без решение на Управителния съвет на БНБ съгласно по чл.12, ал.5, изречение второ от Закона за БНБ.

Подуправителят на БНБ Андрей Гюров отговори в писмена позиция, че решението на Комисията е незаконосъобразно и се основава на неверни факти , преднамерено тълкуване на закона и отказ да се изяснят обстоятелствата по случая.

"Убеден съм, че решението на Комисията за противодействие на корупцията е политически мотивирано и представлява целенасочено превратно тълкуване на факти", каза Гюров.

 

Случаите на несъвместимост са изчерпателно изброени в Закона за Българската народна банка и той не забранява участието на подуправител в управителните органи на юридически лица с нестопанска цел и участието като съдружник в дружества с ограничена отговорност, уточнява БНТ.

Това решение поставя Управителния съвет на БНБ в деликатната ситуация да защити независимостта на националната централна банка в ключов момент в процеса на интеграция на Република България в еврозоната.

Гюров казва още, че ще защитава правата си по законов път и че ще окажа съдействие на Управителния съвет на БНБ.

Проверка на "По света и у нас" установи, че в цитирания от комисията член 12 от закона за БНБ е записано ,че Управителят и подуправителите не могат да извършват друга дейност освен преподавателска или като членове на органите на дружества, в които Българската народна банка има участие.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира във Фейсбук, че Пеевски е започнал отстрел на потенциалните служебни премиери ,които са извън негов контрол

"Ясно е, че трябва да се видят първо фактите.Това което знам със сигурност е, че не е свързано с членството му в ПП преди да бъде избран за подуправител", каза Николай Денков - ПП-ДБ

"Кой каквото е надробил, сега е време сигурно да си го изсърба", обясни Георги Георгиев -ГЕРБ-СДС.

 

От Възраждане припомниха, че преди три месеца те първи са подали сигнал в Комисията за несъвместимост на заеманата длъжност от Андрей Гюров.

През 2022 г. той беше предложен за гуверньор на БНБ, като тогава се конкурираше за поста с Любомир Каримански от ИТН. Беше и шеф на парламентарната група на ПП-ДБ. 49-ото Народно събрание избра Гюров и Петър Чобанов за подуправители на БНБ. След конституционните промени Андрей Гюров е сред потенциалните кандидати за служебен министър-председател.

Водещи

Най-четени