МВР с първи коментар за разследването срещу бившия вътрешен министър Иван Демерджиев 22.01 | 19:40

От iNews

От МВР направиха първи коментар за прокурорската преписка, направена срещу бившия вътрешен министър Иван Демерджиев, предаде "Фокус".

Днес по време на брифинг в Областна дирекция на МВР – Благоевград, свързан с отчета на дирекцията за 2023 година, заместник-министърът на вътрешните работи Кирил Ценкин коментира разследването като обясни, че става дума за поръчка, която е стартирала през 2018 година, като същата е била и обжалвана, предаде репортер на информационната агенция.

"През 2022 година Върховният административен съд потвърждава избора на изпълнител. На 2 юни 2023 година параметрите на тази обществена поръчка биват завишени. От 300 млн. лв. мисля, че става 385 млн. лв. Ние като ново правителство нямаше как да я прекратим, защото това щеше да доведе до наказателни процедури за страната ни", каза още Ценкин.

На въпрос, свързан с това какви са били мотивите за завишаването на поръчката, зам.-министърът каза, че не може да каже, вероятно става дума за индексация.

 Не съм викан по никакъв начин в прокуратурата. Така бившият вътрешен министър Иван Демерджиев коментира пред "Фокус" информацията, че Софийска градска прокуратура е образувала прокурорска преписка във връзка със съмнения, че той е ощетил МВР с близо 81 млн. лева. 

Процедурата за плащането на 81,5 млн. лв. е започната преди моето встъпване като вътрешен министър и платена след напускането мина поста, уточни той. 

"Процедурата за избор на изпълнител на обществената поръчка с предмет: "Проектиране, изграждане и управление на Система за издаване на български лични документи поколение 2019" е открита с Решение № 5785мпр-58/15.08.2018г., а провеждането и финализирането й е значително забавено, поради съдебни процедури по обжалване. Касае се за срок от близо пет години. Първо КЗК, а в последствие и ВАС отхвърлят жалбите.

С оглед на широката времева рамка, която се е създала в хода на процедурата по възлагане на обществената поръчка са налице предпоставки за изменение на някои параметри.

В индексирания договор са предвидени и допълнителни дейности за изпълнение от страна на фирмата, за които е възникнала необходимост, в рамките на допустимото от закона.

Индексацията е подписана след съгласуване с Агенцията по обществени поръчки", коментира още Демерджиев.

Водещи

Най-четени