МП възложи проверка за разпределението на делата за вписване 17.07 | 10:15

Причина за това са сигнали от различни министерства, че голяма част от исканията за спиране на регистърното производство са разпределени и разгледани от трима съдии в СГС

От iNews

Зам.-министърът на правосъдието Иван Демерджиев изпрати сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) с искане за проверка спазват ли се правилата за случайното разпределение на делата по отношение на исканията за спиране на регистърни производства, свързани с промени в ръководствата на публични предприятия, съобщиха от МП.

Причина за това са сигнали от различни министерства, че голяма част от исканията за спиране на регистърното производство са разпределени и разгледани от трима съдии в Софийския градски съд. За това сигнализираха министрите на икономиката Кирил Петков и на регионалното развитие Виолета Комитова.

"При това не става ясно как са били разпределени тези производства между различните съдии и спазени ли са в тази връзка правилата, залегнали в единната методика по приложението на принципа на случайното разпределение на делата", се сочи в сигнала.

При откриване на нарушения на правилата за случайно разпределение на делата зам.-министър Демерджиев очаква от ИВСС да бъдат дадени препоръки за тяхното отстраняване, а ако са налице предпоставки за ангажиране на дисциплинарна отговорност – да се уведомят административният ръководител на СГС и съдийската колегия на ВСС, съобщават от правосъдното министерство.

В писмото на ресорния на Агенцията по вписванията зам.-министър се посочват и примери за формирана неправилна практика на състави на Софийския градски съд, отнасяща се до предпоставките за допускане на спиране на регистърното производство по чл. 536, ал. 1 във вр. чл. 19, ал. 6 от Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел.

Очакванията към Инспектората са да бъдат предприети действия за своевременно преустановяване на неправилната практика на отделни състави на СГС, ако такава бъде констатирана.

Преди седмица зам.-министър Иван Демерджиев изпрати писма до ръководителите на Софийския градски съд и на Софийския апелативен съд с предложение да свикат общи събрания на съдиите, за да се уеднакви практиката по оспорването на министерските заповеди за смяната на бордовете на държавни дружества и спирането на регистърните производства от съдилищата. Няма обратна информация от съда да са предприети действия, допълват от МП.

 

Най-четени