Обвинен в опит за убийство на Пеевски осъди прокуратурата 06.01 | 16:14

Решението на апелативния съд може да се атакува пред Върховния касационен съд

От iNews

Прокуратурата е осъдена да плати обезщетение от 2500 лева на Георги Христов, който преди 8 години беше задържан и обвинен за кратко в опит за убийство на депутата от ДПС Делян Пеевски, пише "Лекс" .

Това става ясно от решение на Софийския апелативен съд (САС), в което е отбелязано, че обезщетението е по-голямо от обичайното заради по-високата обществена значимост на деянието, за което Христов беше обвинен.

През юни 2014 г. Георги Христов, Венцислав Върбанов и Красимир Методиев бяха арестувани и обвинени за опит за убийство на Пеевски. Тогава прокуратурата съобщи, че месец по-рано тримата подготвяли атентат, като се свързали с охранители на депутата и им предложили пари, за да им дадат информация за движението му. Те обаче издали плана и последваха арестите.

Христов, Върбанов и Методиев бяха арестувани за 72 часа, а съдебното заседание за постоянното им задържане беше проведено в МВР-болница, защото Методиев беше в прединфарктно състояние. В крайна сметка съдът нареди тримата да бъдат незабавно освободени, защото няма нито едно доказателство, което да ги свързва с повдигнатото обвинение.

После тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров каза, че държавното обвинение е допуснало грешка и разследването трябва да бъде прекратено.

Официално обаче то продължи повече от 3 месеца, тъй като първоначално прокуратурата го прекрати поради недоказаност, а обвиняемите обжалваха и съдът посочи, че всъщност в случая липсва престъпление. Още тогава Христов се закани да съди МВР и прокуратурата за незаконното задържане и обвинение.

Още миналата година той е осъдил МВР за ареста си, като е претендирал обезщетение от 100 000 лева, но заради краткото задържане и липсата на доказателства за понесени по-тежки от обичайните вреди, Върховният административен съд му е присъдил 200 лева.

Преди две години Георги Христов е завел иск и срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавната и общините за вреди (ЗОДОВ), като е искал да бъде обезщетен с 400 000 лева за незаконното обвинение.

В жалбата си той пише, че от момента на задържането му до отвеждането му в прокуратурата не му били давани вода, храна, цигари и лекарствата за диабет и високо кръвно. Заради това колабирал в кабинета на следователя и се наложило да викат линейка. От стреса зрението му се влошило, получил усложнения и на диабета, от който страдал. Освен това Христов посочва пред съда, че до края на живота си ще остане известен в обществото като "убиеца на Пеевски".

Миналата година градският съд осъди прокуратурата да плати на Христов обезщетение от 2500 лева и още 500 лева за незаконното задържане. И прокуратурата, и Христов обжалваха решението на СГС и така делото стигна до апелативната инстанция. Тя приема за справедливо присъденото му обезщетение от 2500 лева, като отбелязва, че продължителността на делото е много кратка и е било само на досъдебна фаза, а още в началото му Христов е бил освободен от ареста и не му е налагана друга мярка за неотклонение. Съдът отхвърля и възраженията на прокуратурата, като посочва, че все пак Христов е бил задържан за 72 часа и обвинен в изключително тежко престъпление.

Решението на апелативния съд може да се атакува пред Върховния касационен съд.

Водещи

Най-четени