Пак арест за Вълчо Арабаджиев 11.09 | 18:30

Двете счетоводителки също получиха най-тежката мярка за неотклонение

От Ани Романова

Апелативният специализиран съд върна в ареста сина на Ветко и Маринела Арабаджиеви - Вълчо, като измени мярката му в "задържане под стража", информира Канал3.

Той бе първоначално задържан, а след това пуснат, след мащабната акция в хотелите на Арабаджиеви срещу организирана престъпна група за пране на пари и данъчни измами. Днес прокуратурата внесе нови 47 тома доказателства, след които Апелативният спецсъд прецени да върне в ареста Вълчо Арабаджиев.

Според апелативните съдии решението на предишната инстанция, която пусна Вълчо Арабаджиев срещу 20 хиляди лева гаранция, е  "незаконосъобразно и необосновано". Освен това в него личали основни грешки от правно естество. 

Апелативният съд откри доказателства срещу Арабаджиев за обвинението му в пране на пари. Според прокуратурата той е държал 5,4 милиона лева в 3 банкови касети в трезор. 

Както обвинението, така и съдът, прие, че за тези пари произходът е неизяснени най-вероятно са от укрити данъци на фирмата "Виктория Груп корпорейшън" на фамилията Арабаджиеви. Магистратите считат, че делото е със сложна фактическа обстановка и за да не попречи за изясняването ѝ, Вълчо Арабаджиев трябва да бъде задържан. Аргументираха се и с обществения интерес на престъплението.

На двете счетоводителки Ромелия Кирилова и Елена Караянева, които също са с обвинения като част от престъпната група, също им бе наложена най-тежката мярка за неотклонение. 

Днес в съда адвокат Илиян Василев съобщи, че Ветко и Маринела Арабаджиеви, които се издирват с европейска заповед за арест, в близките дни ще се приберат доброволно в България.

Водещи

Най-четени