Пандизчии си варят ракия в килиите 02.10 | 09:14

Назначават в миялното и пералното само връзкари

От iNews

Затворници варят нелегално ракия по килиите с мълчаливото съгласие на охраната. Това разкрива "Телеграф", позовавайки се на наскоро излязъл обитател на зандана. Огнената напитка се сварява с бързовари или в тенджера под налягане. За да стане годна за употреба, й е нужна около една седмица.

Питието върви много сред лишените от свобода и за него се плаща тройна цена. Най-голям оборот раираните производители правят по Коледа и за Нова година, когато цената на "домашнярката" достига висините на отлежало малцово 18-годишно уиски от най-добрите марки на пазара извън пандиза.

Качество

Лишените от свобода си набавят продуктите главно от затворническата лавка и столовата. Плодовете им идват като десерт в яденето или от компоти, а захарта си я купуват или им се носи на свиждане от близките. В килията необходимите продукти се съхраняват в леген или друг съд, за да отлежат до достигане на някаква ферментация. Като плодовете станат на джибре, се варят с бързовар, за да се получи силната "домашнярка". Качеството е сравнително добро и не е опасно като спиртната напитка на Цар Киро.

"За да се закупят продуктите, всеки затворник има специална карта, с която пазарува в лавката. На всяка карта пише име и снимка, а на нея имат определен брой вкарани пари. Затворниците, които правят ракия, я продават предимно по празници, защото тогава цената й се вдига. Например половинка ракия струва 9 кутии цигари", разказа пред "Телеграф" бившият пандизчия.

Дрога

Освен алкохол из килиите се въртят наркотични вещества, предимно кокаин, марихуана, пико. В последно време добре върви и най-новият наркотик "бонзай", който се пуши подобно на марихуаната, но е значително по-вреден и опасен от тревата. Наркотикът в затвора го наричат "спасение" и масово се употребява.

"Най-чистият кокаин в България го друсат затворниците. Вкарват кокаина от Латинска Америка на 60%, без преработване. Влиза в Централния софийски затвор и започва да се върти из килиите на определени хора. Дилърите в затвора се хвалят, че техният кокаин е много по-чист, отколкото този, където се продава по дискотеките и на улицата", обясни бившият затворник. Дилърите вътре изкарват и много повече пари от тези по улицата, защото цената в зандана е двойна. Марихуаната също е един от най-търсените наркотици в затвора. Цената за един грам й е 10 кутии цигари.

Бизнес

"Познавам дилъри от Перник и София, но Перник е градът, където най-лесно мога да си закупя всякакви наркотици", коментира още наскоро излезлият от затвора. "По което време да звънна или да засека с колата дилър из града в него винаги има нещо", добави той с усмивка на лице. С изкараните пари от наркотици се прави бизнес, като голяма част от средствата се узаконяват чрез легални фирми за търговия и строителство. Често част от сумата отива за подкупи на надзиратели и полицаи. Понякога това е дори до 50% от печалбата. "Надзирателите прибират по 5 бона над месечните си заплати, а те не са чак толкова високи. Не ви ли е странно защо толкова народ се бута да се уреди да работи в затвора? Ако нямаше далавера, нямаше да е такъв притегателен център", обясни още затворникът. "От пътния патрул до надзирателя, всички знаят кой е дилър. Плаща им се обаче и изобщо не те закачат. Горят други. Ако те спрат, ще ти пише акт, за да се отчете пред началника и защото не е писал на трима други, които разнасят дрога", коментира още човекът от криминалния контингент.


Назначават в миялното и пералното само връзкари

Затворници връзкари единствено могат да работят в миялното и пералното, разкараха пред "Телеграф". Всеки, влязъл в затвора, иска да работи в миялното и пералното, това за затворниците се води като държавна работа и работещите там не се закачат много от другите. За да се уредят с такава работа, трябва затворник да си отиде или да почине. В пералното е лесно, защото се перат само одеяла и чаршафи. Всеки подсъдим в килията си има леген и в него той сам си пере затворническите дрехи. Тези, които мият чинии, разнасят и храната. Те също са с връзки. "Младежът, който блъсна Милен Цветков, се уреди да работи там, едва ли е случайно", коментира нашият източник.


Килиите се чистят от компаньонки

Килиите в затвора се чистят от т.нар. компаньонки. Това са мъже, които си нямат гръб вътре и често стават обект на сексуално насилие или пък такива, които още преди да са затворени, са били с обратни наклонности. Тези хора се наричат компаньонки и обслужват останалите пандизчии не само сексуално, но се грижат и за домакинството досущ като жени във външния свят. Предимно затворници, осъдени на повече години, ги използват, за да им чистят килиите, както и да удовлетворяват сексуалния си нагон. За такова нещо използват и осъдените за изнасилване. Голяма част от затворниците ги мразят и им го връщат, като ги изнасилват самите тях, а след това ги превръщат в нещо като свои роби.

 

Водещи

Най-четени