Правосъдният министър иска дисциплинарка срещу Гешев и негов заместник 09.12 | 16:44

Главният прокурор и Пламена Цветанова размотавали предоставянето на данни за случайното разпределение на делата

От iNews

Малко след острите критики към специализираното правосъдие и искане то да бъде закрито последва нова атака на министър Иван Демерджиев към главния прокурор. Той предложи да се образува дисциплинарно производство срещу Иван Гешев за нарушение на Закона за съдебната власт с отказа му да предостави информация на МП за случайното разпределение на делата.

Писмото на министъра е изпратено до прокурорската колегия на ВСС.

"През изминалите месеци в медиите се появиха информации за пропуски, нарушения и разнопосочна практика във връзка с разпределението на делата и преписките в органите на съдебната власт. По този повод с писмо на министъра на правосъдието, адресирано до председателите на Върховния касационен съд, Върховния административен съд, апелативните съдилища, главния прокурор, административните ръководители на Върховна административна прокуратура и на Апелативните прокуратури бе поискана информация относно приетите от съответните административни ръководители вътрешно-ведомствени актове, осигуряващи прилагането на принципа на случайния подбор, както и приетите вътрешни правила за сформиране на съдебни състави и екипи за разследване на случаен и определен избор", се казва в съобщението на министерството.

От МП напомнят, че първото писмо до Иван Гешев, с което е била отправена молба за предоставяне на данните, е изпратено на 20 август 2021 г. Седем дни по-късно епистоларно отговаря заместничката му Пламена Цветанова, която настоява министърът да уточни в изпълнение на коя от дейностите на Министерството на правосъдието или по коя от определените в чл. 370 на ЗСВ насоки на взаимодействие с органите на съдебната власт е направено искането.

Последвал отговор от МП на 15 септември, в който е пояснено, че информацията се иска във връзка с упражняване на предвидените в ЗСВ правомощия на министъра на правосъдието и по повод становище на прокуратурата, и в частност на главния прокурор, че съществуват сериозни съмнения за манипулация на ползваната в съдилищната система за случайно разпределение на делата.

Водещи

Най-четени