Прокуратурата още дири 6-има руснаци за взривовете във военни складове 30.01 | 12:50

Те вече са с европейска заповед за арест и от съда

От iNews

Софийският градски и Софийският апелативен съд са дали разрешение Софийската градска прокуратурата да издаде Европейски заповеди за арест спрямо шестимата руски граждани, обвинени за тероризъм у нас. Според прокуратурата те са взривили четири оръжейни склада периода от 2011-а до 2020-а. В скрадовете е имало оръжейна продукция, предназначена за Украйна и Грузия. 

Заради законови промени, влезли в сила отскоро, всички искания на прокуратурата за европейски заповеди за арест и екстрадиция, минават през съда. Затова и искането за европейската заповед за арест е стигнало до СГС, който е дал съгласие. 

Решението е било обжалвано пред Софийски апелативен съд (САС). В съдебно заседание САС е констатирал: "Съдът се съгласява със становището на първата съдебна инстанция, че въпреки изключително мащабния обем от доказателствени материали, доказателствата за авторството на деянието за всеки един от издирваните лица са ограничени и се основават на косвени доказателствени източници, които несъмнено към настоящия момент формират една логическа верига, свързана с установеното тяхно поведение – пристигане, напускане на страната, настаняване, осъществяване на контакти с предприятията, в които в съвсем кратък срок от време след тяхното напускане са били осъществени взривове с тежки последици".

САС е потвърдил определението на СГС, с което е дадено разрешение на СГП да издаде Европейски заповеди за арест спрямо обвиняемите.

Делото започна на 22 април 2021 г.  Разследват се четири взрива.

Първият случай е от 12 ноември 2011 г. до село Долни дол, когато бил взривен склад, собственост на търговско дружество "Емко" на Емилиян Гебрев. Унищожено било огромно количество взривни вещества, предназначени за Министерство на отбраната в Грузия.

Вторият случай е от 2015 г. до село Иганово, при който бил взривен склад за готова продукция на ВМЗ "Сопот". Част от продукцията също била собственост на търговското дружество "Емко".

 

На 31 май 2015 г. сградата на бившия институт по специална техника в София, възникнал пожар, който бил предмет на разследване по друго досъдебно производство. При пожара изгарят веществените доказателства по делото за взривовете в складовете на ВМЗ "Сопот". Пожарът не бил възникнал в резултат на самозапалване.

Четвъртият случай е от 2020 г. до Мъглиж, когато бил взривен склад за детонатори и възпламенители на завод "Арсенал" в Казанлък.

В хода на работата по случая са извършени множество действия по разследването, изпълнени са Европейски заповеди за разследване, проведени са оперативно-издирвателни мероприятия от ДАНС, казаха от прокуратурата.

Разследването установява, че България е посещавана от шест руски граждани, които са използвали фалшиви самоличности. Те са били ангажирани с взривяването на продукция на търговско дружество, произвеждащо оръжия, казаха от прокуратрата.  Вероятно се има предвид "Емко".

Във връзка с изложеното шестимата руски граждани са привлечени в качеството на обвиняеми през 2021 г. за тероризъм. Спрямо тях е постановена мярка задържане до 72 часа, и са издадени Европейски заповеди за арест.

 

Водещи

Най-четени