Пуснаха под гаранция от 50 000 лева директора на театъра в Разград 01.10 | 14:00

Той беше задържан за длъжностно присвояване в особено големи размери

От iNews

Пуснаха под парична гаранция от 50 000 лева директора на театъра и филхармонията в Разград - диригентът Левон Манукян. Наложена му е забрана да напуска страната. 

Той е съдействал на разследващите и е дал обяснения, научи NOVA. Той е обвинен в източване на бюджета на Министерството на културата с фиктивни назначения.

 

Според прокуратурата злоупотребата е за един 1,7 милиона лева. Четирима души са замесени в схемата. В началото на септември в трупата в Разград били назначени нови поне 41 души със заплати, драстично надвишаващи възнагражденията на старите служители. Те били предимно от Перник. Новоназначените са получавали парите, но веднага ги предавали на мъж, който в последствие ги давал на трето лице. За назначените оставал бонус – плащане на социалните им осигуровки. Един от новоназначените е получил заплата от 25 000 лева за 3 дни в театъра, обясни заместник окръжния прокурор на Пловдив Галин Гаврилов. 

Четвъртият замесен в схемата – компютърен специалист, който е обслужвал разградския и смолянския театър, ще се изправи пред съда днес следобед.

Заради скандала министърът на културата уволни вчера директора Левон Манукян и разпореди проверки във всички театри в страната.

Водещи

Най-четени