Разследването за „Хемус”: Наблюдаващите прокурори си направили самоотвод 14.12 | 17:29

Действията на обвинителите са мотивирани с „безпрецедентния, неправомерен натиск”

От iNews

Наблюдаващите прокурори по разследването за източване на пари за строежа на "Хемус” са си направили самоотвод. Това съобщи заместник-градският прокурор на София Иво Илиев. Действията на обвинителите той обясни с "безпрецедентния, неправомерен натиск”, който им бил оказан.

"В резултат на натиска спрямо прокурорите да извършат действия извън кръга на закона, като не протестират мярката за неотклонение на обвиняемия, разрешат му да напусне страната и направят така, че да не носи наказателна отговорност - същите са счели, че е пряко въздействано върху вътрешното им убеждение”, посочи Илиев.

"Предвид образуваното от Софийскатa районна прокуратура досъдебно производство, колегите смятат, че това би довело до оказване на допълнителен натиск спрямо тях, което ще им попречи да вземат решение по делото”, допълни той.

 "Горестоящите прокурори ще преценят тяхната основателност. Ще преценят и дали има такъв натиск, който ще попречи на наблюдаващите обвинители да продължат да осъществяват ръководство и надзор върху разследването”, каза още зам.-градският прокурор.

"Продължаваме да смятаме, че всичко, което се случва, е недопустимо и е в интерес единствено на престъпността, но не и на гражданите. Апелираме за тясно сътрудничество с всички институции”, завърши Илиев. 

Ако Апелативната прокуратура приеме изложените от наблюдаващите прокурори мотиви и тяхното искане за самоотвод, делото ще бъде преразпределено на случаен принцип.

"Ние имаме желание да работим със структурите на МВР, както през годините. Това е в интерес на обществото и за разкриване на случилото се по всяко досъдебно производство. Оттук нататък извършване на процесуално-следствени действия, възложени на структурите на МВР, ще се извършват в сградата, кабинетите на прокурорите”, уточни градският прокурор на София Илиана Кирилова. 

Припомняме, че в неделя прокурори от СГП се оплакаха от оказан върху тях безпрецедентен натиск от страна на ГДБОП по досъдебното производство, свързано с източването на милиони от "Хемус”.

От изнесена информация от обвинението стана ясно, че наблюдаващ обвинител е бил извикан в сградата на ГДБОП. Там му е обяснено, че единственият обвиняем по случая - Борислав Колев, е поискал да даде обяснения. При пристигането си обаче мъжът заявил, че е дошъл по настояване на адвоката си. Въпреки това разпитът е проведен.

 

Водещи

Най-четени