Скандал по делото на Алексей Петров! Наблюдаващият прокурор с отвод 23.09 | 19:11

Имало опит за склоняване на свидетел да отмени показанията си

От iNews.bg

Делото срещу Алексей Петров и още няколко души, обвинени за участие в организирана престъпна група, започна днес в Специализирания наказателен съд. Петров и останалите подсъдими са обвинени за участие в организирана престъпна група за рекет и изнудване.

Процесът продължи четири години в Софийския градски съд, но беше прекратен заради отстраняването от длъжност на съдия Румяна Ченалова. След промени в Наказателния кодекс, компетентен да гледа делото стана Специализираният съд.

На заседанието в спецсъда днес обаче наблюдаващият прокурор Светлозар Костов си направи самоотвод, информира БТА.

Пред журналисти Костов коментира, че причината е случай от лятото, когато прокурор Димитър Захариев от Окръжната прокуратура в Плевен се е опитал да склони свидетеля Георги Цветанов да смени показанията си. По думите на Костов свидетелят е трябвало да каже, че първите му показания са били дадени под натиск от него, което би означавало, че е извършил престъпление против правосъдието.

Костов заяви, че Цветанов не се е поддал на тази принуда, и добави, че не знае дали свидетелят сам е информирал разследващите органи, но е повдигнато обвинение срещу прокурор Димитър Захариев. Светлозар Костов каза, че вероятно той е щял да бъде обвиненият, ако свидетелят се е бил поддал на натиска.

Костов заяви, че за него обвинителната теза е подкрепена от доказателства, а делото е било почти пред финал в Градския съд, преди да бъде отстранен председателят на съдебния състав.

Водещи

Най-четени