Съдът върна за прецизиране искането на Италия за екстрадация на Николай Китов 03.08 | 17:45

На Ботуша разследват собственика на „Техномаркет“ в ДДС измами за 70 млн. евро

От iNews.bg

офийският градски съд даде срок от един месец на италианските власти да прецизират искането си за екстрадицията на един от директорите на "Техномаркет" - Николай Китов. Защитата намери редица пропуски и неясноти в документите от Италия, в които се настоява държавата да предаде Китов на италианското правосъдие.

Николай Китов беше задържан на 7 юли. Италия иска той да бъде разследван за данъчни престъпения по схема за източване на ДДС. Според местните власти измамата е за над 70 милиона евро, посочва БТА.

Бизнесменът, който е на свобода под парична гаранция от 10 000 лв., смята, че това дело като цяло е срещу българския износител.

Според него неправилно се вменявало на българските търговци да знаят какво правят партньорите им в Италия. Китов обясни, че "Техномаркет" у нас имала поръчка от Италия, а между фирмите в Европейския съюз се продава без ДДС.

 

За месец Италия ще трябва да изпрати по-точен превод на искането си за предаване на Китов, както и да бъде обяснено по кои текстове от местния закон той ще бъде разследван. Българският съд констатира, че Италия не дава гаранции за правата на Николай Китов, че ще бъде върнат у нас, след като бъде разпитан.

Най-четени