Четирима от обвинените за износ на онколекарства остават в ареста 07.10 | 09:05

Останалите трима са под домашен арест поради здравословни причини

От Ани Романова

Четирима от обвинените за престъпната схема за износ на онколекарства остават в ареста. Това реши Специализираният наказателен съд, след няколкочасово заседание вчера.

Соченият за ръководител на групата Милослав Пейков, Борислав Сотиров, Калоян Молалийски и Делян Гонсузов остават под стража, тъй като има опасност за идвършат ново престъпление. Зора Балчийска, Небесна Балчийска и Светлана Тюлекова ще са под домашен арест поради здравословни причини, съобщи БНР.

Мярката подлежи на обжалване в тридневен срок.

Наблюдаващият прокурор Лидия Манолова допусна възможността да има още обвиняеми по делото.

Седемте души, сред които двама лекари и фармацевт бяха задържани след акцията на Спецпрокуратурата и ГДБОП в онкоболници в София и Благоевград. Според обвиненението групата е действала от месец май 2017 година.

До арестите се стига след като между трима от членовете на престъпната група са били предадени белязани лекарства. Прокуратурата разкрива, че ръководителят на групата е осъществявал срещи с членовете, а те изпълнявали неговите указания. Схемите са били две. При едната се купували лекарства от различни лекари, които в последствие били заменяни с такива с изтекъл срок на годност или неясен произход. Втората схема е отклоняване на лекарства без да бъдат вливани на пациентите. 

Водещи

Най-четени