Кардиохирург: Навършилите 18 г. - на преглед за кръвното! 29.09 | 13:01

Заседналият начин на живот в България и вредните навици придвижват хипертонията към все по-млада възраст, смята д-р Асен Келчев

От Ани Романова

Всеки човек, навършил 18 години, трябва да отиде на преглед, на който да му бъде измерено кръвното налягане. За съжаление, заседналият начин на живот в България и вредните навици придвижват хипертонията към все по-млада възраст. Това обясни пред Дарик един от най-добрите кардиохирурзи у нас д-р Асен Келчев.

Като пример за здравната култура на българина д-р Келчев разказа за 75-годишен пациент, който тази седмица му задал въпроса какво означава кръвно налягане. "Българският пациент е нещо изключително особено, имайки предвид, че през последните известно количество години не се обърна сериозно внимание върху изграждането на т. нар. здравна култура. Тя се базира на редовната ежегодна комуникация между пациент и лекар. При тази комуникация в течение на времето се изгражда доверие на пациента към системата на здравеопазване в съответната държава", посочи д-р Келчев.  

По думите му е важно да се хване заболяването преди пациентът да е усетил, че го има: "Понякога той усеща, че го има, когато е доста късно, като например при миокардния инфаркт - рязка болка, продължаваща повече от половин час". Важно в този случай е "навременното повикване на Бърза помощ или стигане до най-близкото лечебно заведение, поставяне на стенд и пациентът не губи почти никаква част от сърцето си, то продължава да функционира както трябва", обясни кардиохирургът.  

Статистика сочи, че всеки трети човек у нас на възраст около 18 години е с високо кръвно налягане. А преди миокардния инфаркт е артериалната хипертония. "Всеки човек, навършил 18 години, трябва да ходи на преглед, на който да бъде измерено артериалното му налягане. Ако то е оптимално, тоест под 120 на 80, пациентът може да се яви на лекар след пет години. След 50 години се препоръчва ежегодно следене на кръвното налягане с оглед на това, че развитие на хипертония на тази възраст много бързо се акселерира", препоръча д-р Асен Келчев.

Водещи

Най-четени