Представиха алтернатива на формата PDF 23.07 | 09:01

CDF е разработен от компанията Wolfram Research

От Елена Коцева

Компанията Wolfram Research демонстрира нов формат за електронни документи под названието CDF (Computable Document Format).

Във формата CDF, както се посочва на сайта на разработчиците, може да се съхраняват инфографики, учебни пособия, статии и различни видове доклади и отчети.

При това в текста на документа могат да бъдат включени и интерактивни елементи, например графики, схеми и диаграми.

Интерактивните елементи в документа могат да бъдат променяни от ползвателите. Примерно графиките могат да бъдат размествани или променяни, както може да се въвеждат и нови данни.

Документите CDF са съвместими с разпространените браузъри, но е необходимо да се изтегли безплатно приложение за CDF Player, което е с обем около 10 мегабайта.

От компанията разработила формата посочват, че CDF ще бъде открит формат, който е алтернатива на "статичния” формат PDF, в който към момента се съхраняват повечето статии, отчети и документи.

Компанията Wolfram Research се занимава с разработката на програмни продукти преди всичко да математически изчисления. Едно от най-известните и достижения е системата за компютърна алгебра Mathematica.

Водещи

Най-четени