Предстои да обявят нови защитени територии у нас 10.02 | 12:09

Предложенията са за пещера „Голямата въпа“ и местността „Пропада“

От Мая Александрова

Предстои обявяване на нови защитени територии в обхвата на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите в Бургас.

Предложенията за обявяване на пещера "Голямата въпа" и местност "Пропада" за защитени територии ще бъдат разгледани от комисии на 11 и 12 февруари в Малко Търново и село Звездец. Комисиите се организират със заповед на директора на РИОСВ-Бургас.

Предложението за обявяване на "Голямата въпа" е постъпило в Министерството на околната среда и водите от пещерен клуб "Непиаст" - Бургас. Пещерата се намира в околностите на село Звездец, община Малко Търново и представлява низходяща пропастна пещера, най-дълбоката в Странджа. Обитава се от дванадесет вида защитени прилепи и, според наличните данни за тяхната численост, представлява най-значимото им зимно убежище в Странджа и Югоизточна България.

Местността "Пропада" е разположена в землището на Малко Търново. Обявяването и е предложено от Националния природонаучен музей при БАН.

На територията на РИОСВ-Бургас, до момента са обявени 55 природни забележителности и 60 защитени местности, предаде БТА.

Водещи

Най-четени