Предупреждават за силен вятър в 19 области в страната 08.10 | 08:19

Код жълто е обявен в по-голяма част от България. Задава се студен фронт

От Елена Кирилова

В 19 области в страната е обявен код жълто заради силния вятър, съобщават от от Националния институт по метеорология и хидрология НИМХ при БАН.

Студен фронт ще премине днес (8 октомври) през страната.В цялата страна ще бъде ветровито, с по-силен вятър в Северна България и източните райони. Там скоростта на западния вятър на моменти ще достига до 18-23 м/сек. Вятърът ще отслабне чак привечер.

Жълтият код предупреждава, че времето е потенциално опасно. Призовават се хората да бъдат в течение с очакваните метеорологични условия и по възможност да избягват рисковете.

Силен ще бъде вятърът във Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Велико Търново, Габрово, Русе, Разград, Силистра, Търговище, Ямбол, Бургас, Варна, Шумен и Добрич.

Облачността над Западна България ще се разкъса и ще намалее до незначителна. Времето в Източна България ще бъде предимно облачно. Очаква се на места да превали, но в края на деня облачността ще започне да намалява.

Максималните температури ще са межд 19 и 24 градуса. В София най-високата температура ще е около 18 градуса.

Почти през целия ден времето по Черноморието ще бъде облачно, с краткотрайни превалявания.  Ще духа силен вятър от запад, северозапад. Привечер тойще отслабне и  облачността ще започне да намалява.

Около 14 ч. температурата ще е около 20 градуса, а вълнението на морето - 2-3 бала.

Макар че вчера (7 октомври) времето в планините беше чудесно, днес там ще има чувствителна промяна.

На 1200 м.н.в температурата през деня ще се понижи до около 10°, на 2000 м около 3-4°, а по-най-високите върхове на Рила и Пирин и малко под 0°.

Вятърът по-билата ще достига 15-20 м/сек, по старопланинското било и повече. Време с променлива облачност, в западната част от страната почти без валежи, но над Източна Стара планина и Родопите ще превали.

Водещи

Най-четени