Президентът пред избор – народът или енергийната олигархия 28.06 | 16:45

Ще подпише ли Плевнелиев указа за промените в енергийните закони, или ще наложи вето?

От Кремена Бедерева

В обърканата история на народа ни през последните месеци има малко ясни неща. Едно от тях със сигурност е, че предишните управляващи не бяха чували за Монтескьо и неговото разделение на властите. Независимостта им една от друга е гаранция за демокрацията, в която уж живеем.

Депутатите приеха промените в енергийните закони, с които крайните потребители ще могат да поемат глътка въздух от перманентната си задлъжнялост към енергийния сектор.

С предвидените изменения трябваше да паднат сметките за ток с 5%. Оказа се обаче, че намаляването на цената на тока е в ръцете на президента Росен Плевнелиев, а не на депутатите.

Представители на бизнеса поискаха от него да наложи вето на промените, тъй като те щели да ударят индустрията. И поради отсъствието на ГЕРБ от пленарната зала и несигурното участие на "Атака" в заседанията, решаващата дума за това дали да има намаление на тока принадлежи именно на държавния глава.

Неговото вето може да не бъде отхвърлено от депутатите поради липсата на кворум. Така спешните мерки за стабилизиране на държавата могат да се превърнат в дълго влачени мерки. Докато се съберат нужният брой депутати, които да се преборят със стопирането на измененията, може да мине дълго време и хората да продължават да си плащат все същите непосилни сметки за електроенергия.

Държавният глава е пред сложен избор - да защити интересите на народа или на енергийната мафия? От една страна, той има шанс да докаже, че обещанията му да работи за решаването на проблемите на народа са истина и да подпише указа за промените в закона за енергетиката.

От друга обаче, стоят бизнес интересите, които за съжаление, в съвремието ни често са по-силни от волята на гражданите. Ако той се съобрази с тях, това ще означава еднозначно, че олигарсите ще продължат да владеят енергийния сектор и да изпразват все по-тънкия джоб на българина и отлагайки закона, ще продължи да се финансира енергийната олигархия.

Доколко първият вариант е възможен, зависи доколко Плевнелиев гледа отговорно на ролята си на държавен глава. Втория обаче го обвързват с роднински и приятелски връзки, които на всичкото отгоре носят и значителен икономически дивидент. За никого не е тайна, че семейство Плевнелиеви са семейни приятели с бизнесмена Иво Прокопиев, който има сериозни интереси в енергийния сектор. Не е тайна и това, че жената на президента Юлияна Плевнелиева е работила повече от 7 г. за компанията на Прокопиев като ИТ директор.

Ако се разиграе олигархичният вариант, източването на парите в сектора чрез производството на енергия от възобновяеми източници ще продължи. НЕК вероятно ще продължава да затъва все повече и повече и да стигне до фалит поради невъзможността да изкупва на преференциални цени тока от зелените производители. Дългосрочните договори за купуване на енергия от така наречените американски централи ще продължават да бъдат бреме за обикновения потребител. Българските миньори ще продължат да се чудят какво да правят и кога ще им бъдат изплатени заплатите.

Черният сценарий няма да бъде нов за гражданите. Те вече преживяха безброй увеличения на тока. Разбрахме как се богатее чрез предприятието "Каолин", което продава скъп варовик на централите, които пък си калкулират разхода за суровината в цените на енергията, която продават.

Все пак те таят надежда, че президентската институция има отговорност към народа и я е грижа поне малко за хората. Доказателството за това няма да е много трудно – просто подписването на един указ, на едни промени за намаление на цената на тока.

Кое е трудно и кое не – за държавния глава ще стане ясно скоро. Всички българи очакват да видят дали държавният глава ще защити техните интереси или с процедурни философски и други трикове и похвати, ще продължи да подкрепя енергийната олигархия.