Приеха Областната стратегия за социалните услуги в Габрово 15.11 | 11:13

Целта на стратегията е да гарантира социални услуги, отговарящи на конкретните потребности на хората от целевите групи

От Силвия Стоядинова

Габрово прие Областната стратегия за развитие на социалните услуги 2011 г. -2015 г. В нея приоритетни направления са пет: предотвратяване на рискове, водещи към социално изключване и изолация на деца и семейства в риск; подкрепа за интегритета на децата и семействата в риск; намаляване на дела на децата, настанени в специализирани институции; създадаване на условия за социално включване; подобряване качеството на живота на старите хора във всички населени места в област Габрово; както и създаване на ефективна система за подкрепа на развитието на човешките ресурси и повишаване качеството на социалните услуги на територията на област Габрово, с активното участие на всички заинтересовани страни, съобщават от областна администрация.

Целта на стратегията е да се гарантира разкриването на социални услуги, които да отговарят на конкретните потребности на хората от целевите групи не само на територията на общината, но и в цялата област. Стратегията е създадена на базата на проведени и одобрени от съответните общински съвети общински анализи за състоянието на сферата на социалните услуги във всички общини на област Габрово и е съобразена с Актуализирания документ за изпълнението на Областната стратегия за развитие 2009 - 2013 г.

В Стратегията са описани в детайли мерките, дейностите и индикаторите за постигане на общите и конкретни цели, системата за мониторинг и оценка, отговорностите и ролите на общините и институциите на областно ниво, доставчиците на услуги и другите заинтересовани страни, необходимите ресурси - човешки и финансови, оперативен план с времева рамка за изпълнението на стратегията.

Водещи