Приключи протестът на животновъдите на ГКПП Капитан Андреево 08.11 | 16:41

Фермерите се разотидоха с уговорката да се срещнат отново пред МЗХ във вторник

От Мая Александрова

Приключи протестът на животновъдите на ГКПП Капитан Андреево.

Тяхното недоволство днес продължи три часа. Блокираха движението на два пъти, стигна се и до конфликт с полицията. Накрая проведоха и телефонен разговор с министъра на земеделието и храните Димитър Греков.

Фермерите получиха покана да участват в Националния консултативен съвет по животновъдство, който ще се проведе във вторник, предаде БТА.

Животновъдите се разотидоха, но останаха с уговорката, че ще се срещнат отново пред Министерството на земеделието и храните във вторник.

Протестът на животновъдите започна около 11:00 часа.

Животновъдите за пореден път повториха исканията си да им бъдат изплатени 70% от субсидиите, да получат отговор на въпроса какво е мястото им в бюджета за следващата година и на какви средства може да разчита земеделския сектор през следващия програмен период 2014–2020 година.

по-късно в Кърджали министър Греков коментира, че никога не е отказвал среща с животновъдите. По думите му обаче улицата не е място за срещи.

Във връзка с исканията на фермерите министърът посочи, че във вторник ще бъдат обсъдени въпросите, които могат да бъдат решени в рамките на този бюджет.

"Това което е ясно, че средствата, които е трябвало да се получат сега като 70% от субсидиите, някои вече са дадени в началото на годината.Това го потвърди и предишният земеделски министър д-р Мирослав Найденова", заяви Димитър Греков, цитиран от "Стандарт".

Той уточни, че за момента има възможност да се преведат 50% и те вече са разплатени.

"Останалите 50% ще бъдат дадени през януари 2014 г., а до края на тази година ще се разплатят средствата за млечния сектор", увери още земеделският министър.

Водещи

Най-четени