Природата не пожали Сърбия, стихията отнесе десетки животи 23.05 | 17:11

Броят на жертвите нарасна до 33, други 73 души се считат за изчезнали. Страната се опитва да излезе от капана на наводнението

От Филипа Тодева

Поне 73 души се считат за изчезнали след опустошителното наводнение в Сърбия, обявиха от организацията на Червения кръст в страната. Председателят на организацията Драган Раданович заяви днес, че са били евакуирани 34 хиляди души. Част от евакуираните са настанени в 140 приемни центрове в страната, а друга голяма част са при роднини и приятели. В Белград функционират 29 колективни центрове, където са настанени 4500 души, които разполагат с храна, вода, напитки, средства за хигиена и други необходими неща.

Сръбският министър на вътрешните работи Небойша Стефанович съобщи днес, че досега в районите, пострадали от наводнения, са намерени телата на 33 души. За 13 е установено, че са се удавили. Извършва се аутопсия на останалите тела.

На заседание на Щаба за извънредни ситуации днес Стефанович съобщи, че се извършва аутопсия на всички намерени тела. Той уточни, че данните се отнасят за цялата територия на Сърбия, предаде БТА.

В Червения кръст на Сърбия са ангажирани десетки хиляди доброволци. "Всички професионалисти и доброволци на Червения кръст са на крака и всеки ден по 24 часа оказват помощ на застрашеното население" добави той. Началникът на сектора за извънредни ситуации към Министерството на вътрешните работи на Сърбия Предраг Марич съобщи днес, че в момента положението в страната е стабилно, но и през следващите четири дни ще продължи състоянието на повишена бдителност.

Катастрофалните наводнения са нанесли щети на около 3700 км пътища в Сърбия, предимно в западната и централната част на страната. Най-увредена е Дринската магистрала. Окончателните щети ще бъдат уточнени едва след няколко месеца, когато се стабилизират свлачищата на терена. Ремонтът на пътищата вече е започнал и екипи на "Пътища Сърбия" са на терена из цялата страна.

В Сърбия се полагат усилия за спасяване и на домашните любимци, оцелели в природното бедствие. Създаден бе уебсайт, който предлага описание на домашните любимци, които в момента са настанени или при други хора, или са в приюти за животни.

Водещи