Проверяват парковете в столицата за бездомни кучета 14.06 | 09:24

Зам.-кметът съобщи, че се търсят причините за поредния случай на нахапан от улични псета

От Кремена Бедерева

89-годишен мъж беше открит жестоко нахапан от кучета в столичния квартал "Редута". Човекът бе приет в "Пирогов" в тежко състояние, с дълбоки рани по ръцете и краката.

Днес от болницата съобщиха, че вероятно ще се наложи да му бъде направена кожна пластика, заради сериозните рани в областта на лявата пета.

Часове след инцидента заместник-кметът, който отговаря за справянето с проблема с бездомните животни, Мария Бояджийска заяви пред bTV, че информацията от страна на полицията, с която разполагат, е "оскъдна”.

Оказва се, че в общината не знаят къде точно се е случил инцидентът и дали става въпрос за безстопанствени или домашни кучета. "Опитваме се да уточним какви са причините", каза Бояджийска. Разбрали за случилото се от медиите, тъй като работели само по сигнал.

Изпратени били обаче два екипа, които да заловят всички бездомни кучета в района, за да минат тест за агресивност. От началото на седмицата пък текат проверки във всички паркове на Столична община за залавяне на всички безстопанствени животни, провокирани от други сигнали.

Заместник-кметът обясни, че вследствие на инцидента с проф. Тачков, който загина в началото на годината, след като бе нахапан от бездомни кучета, се стигна до промяна в Наредбата за безстопанствени животни и вече има обявена обществена поръчка за изграждане на приют за бездомни кучета. През март глутница кучета в столичния квартал "Малинова долина" нападнаха и разкъсаха 82-годишния проф. Ботьо Тачков. Въпреки усилията на лекарите, професорът почина в болницата.

"Докато има дори едно безстопанствено куче на територията на Столична община, винаги ще има риск от инциденти и нашето желание е да сме в състояние да настаним кучетата в приюти, но приюти, които не изискват ненужно и неоправдано високи разходи”, заяви заместник-кметът на столицата.

Бояджийска допълни, че в момента се правят промени в структурата на "Екоравновесие”, за да могат да се увеличат екипите на общинската организация и да има ясни разчети за действията им, тъй като това струва на гражданите сериозни средства.

Водещи

Най-четени