Продължават студентските протести в Будапеща 13.04 | 12:56

Хиляди излязоха на улицата срещу закриването на университета на Сорос

От iNews.bg

Хиляди студенти отново излязоха вчера по улиците на Будапеща да протестират срещу инициирани от премиера Виктор Орбан промени в закона за висшите учебни заведения, които целят да закрият Централноевропейския университет на американския милиардер Джордж Сорос в Унгария, предадоха световните агенции, цитирани от бТВ.

Стигна се и до сблъсъци с полицията. Това беше четвъртата голяма улична демонстрация в Будапеща през последните две седмици. 

Законът, приет от унгарския парламент, изисква отнемане на лиценза на чуждите университети, които нямат кампус в страните, от които произхождат. Според демонстрантите законът застрашава академичните свободи.

Университетът е основан през 1991 г. от американския милиардер от унгарски произход Джордж Сорос. В него се обучават 1400 души от над 100 страни.

Повече от 500 известни учени от цял свят, включително 17 Нобелови лауреати, се обявиха в подкрепа на основания и частично финансирани от Джордж Сорос университет. Според тях ЦЕУ е един от водещите интелектуални центрове в Унгария.

Вчера Европейската комисия заплаши Унгария със санкции заради политики на Орбан, противоречащи на демократичните ценности на Европейския съюз. Брюксел визира отношението на Унгария към бежанците и промените в закона за вузовете.

Водещи

Най-четени