Проекти за над 74 млн. лв. се реализират в Монтанско 15.03 | 15:45

Парите са за целия програмен период - от 2007 до 2013 година

От Андриян Георгиев

Общо 33 проекта за малко над 28 млн. лв. се изпълняват в момента в Община Монтана, което е повече от една трета от всички проекти в областта. Реално приключили са 16 на стойност близо 3 млн. лв, съобщават от Монтанска община.

Най-голяма активност при разработването, управлението и изпълнението на проекти има частният сектор, следван от общинската администрация и училищата. Оперативните програми, към който има най-силен интерес, са Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси” и Оперативна програма "Конкурентноспособност”.

По ОП "Административен капацитет” ще бъде изграден портал за общински услуги и интеграция с индивидуалните интернет страници на общините, който цели предоставяне на качествени електронни административни услуги, каза зам.-кметът на Община Монтана Тихомир Антонов. Със средства от същата оперативна програма ще бъде направен анализ на социално-икономическото развитие на всяка една община в областта, допълни Галя Донова-Иванова, главен експерт в Областна администрация Монтана.

Представителите на общинската и областната администрации, регионалните структури на министерствата и неправителствени организации бяха запознати с възможностите за кандидатстване по ОП "Административен капацитет” (ОПАК) и Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси” (ОПРЧР).

Организатор на събитието по представянето е Областен информационен център – град Монтана, създаден по проект по Оперативна програма "Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Стойността на проекта е 372 350 лв., като изпълнението му ще продължи до средата на 2014 година.

Най-четени