Първи медал за България на Световното първенство по борба 12.09 | 20:14

Елис Гури си спечели олимпийска квота и минимум сребърен медал

От Константин Симидчийски

Елис Гури донесе радост на всички български фенове на борбата, след като се класира на финала в категория до 96 килограма на Световното първенство в Турция. Натурализираният албанец преодоля всички четири препятствия към последния мач от надпреварата и заслужено си осигури минимум сребърен медал, както и олимпийска квота за игрите в Лондон догодина.

Гури започна деня по безапелационен начин с успех в първия си двубой с 2:0 (3:1 и 4:0) части хърватина Синиша Хогак, а след това на осминафиналите премина без проблеми и през израелеца Роберт Аванесян.

На четвъртфиналите Гури се саморазправи с руснака Рустам Тотров в един доста зрелищен двубой, приключил напрегнато 2:1 за натурализирания албанец. Той загуби катастрофално с 0:5 първата част, но след това си върна с 4:0 и 2:0, за да си осигури олимпийска квота.

На полуфиналите Елис трябваше да преодолее съпротивата на световния шампион от Гуанджоу Мохамед Абделфатах от Египет, за да постигне фантастичния успех и да си заслужи място в спора за златото. В отделните части Гури се наложи след 0:3, 1:0 и 2:0.

Единственият отпаднал българин към момента е Пламен Петров, който загуби от корееца Хьон-Ву Ким. Той обаче не успя да стигне до финала след загуба в решителната схватка, което означава, че Петров приключи участието си на световното първенство.

Олимпийската вицешампионка Станка Златева и бронзовият медалист от игрите Пекин 2008 Радослав Великов потеглят за Турция утре, вторник - 13 септември. Полетът е в 10:45 часа на летище "София". Двамата заминават заедно със старши треньора Симеон Щерев.

Останалите ни национали в свободния стил тръгват на 15 септември, четвъртък в 19:15 часа.

Световното първенство по борба в Истанбул е от 12 до 18 септември и се провежда в 16-хилядната зала "Синан Ердем" в супермодерния комплекс "Тюрк Телеком Арена", като заявки за участие в шампионата са подали над 900 състезатели от 102 страни.

Най-четени