Разследване разкрива мащабна схема за застрахователни измами с фалшиви документи 04.10 | 10:30

Фалшиви нотариални заверки

От iNews.bg

Разследване разкрива мащабна схема за застрахователни измами с фалшиви документи.

 

Журналистическо разследване на репортера Вероника Димитрова от NOVA хвърля светлина върху сложна схема за застрахователни измами, включваща фалшифициране на документи и присвояване на обезщетения, предназначени за жертви на пътнотранспортни произшествия. Според разкритията, измамите възлизат на над 1 милион лева.

 

Семейство Агалареви - жертви на измама

 

Централна фигура в разследването е семейство Агалареви, които загубват сина си Християн при инцидент на Околовръстния път в Пловдив през миналата година. След трагедията, родителите наемат адвокатите Петя Керанова и Ангел Боев от София, за да ги представляват в съда и да водят дело за обезщетение срещу застрахователя на виновника за катастрофата.

 

През август тази година следовател от Софийската градска прокуратура уведомява родителите, че техните лични данни са били използвани за създаване на фалшиви документи. С тези документи е упълномощен друг адвокат - 82-годишният Цено Стоянов от София, който уж е бил нает от тяхно име.

 

Иван Агаларев, бащата на Християн, категорично заявява: "Не сме упълномощавали никого." Съпругата му допълва, че никога не са виждали Стоянов.

 

При даване на показания в следствието, семейството вижда множество подправени документи, съдържащи техните лични данни и имитирани подписи. Майката на Християн изразява подозрение, че информацията им е била източена от полицията.

 

Фалшиви нотариални заверки

Върху декларациите, според които семейство Агалареви уж са се отказали от първоначалните си адвокати Керанова и Боев, стои подписът и печатът на нотариус от Пловдив. Същият нотариус уж е заверил и пълномощните за новия адвокат Цено Стоянов.

 

Майката на Християн споделя информация от следствието: "Уведомиха ни, че нотариалната заверка също е фалшива - имитирани са подписи и печати."

 

Въпросният нотариус от Пловдив категорично отрича да е виждала родителите на Християн или да е заверявала каквито и да било документи за тях. Тя потвърждава, че оказва пълно съдействие на следствието и подчертава, че не познава адвокат Цено Стоянов.

 

Бързо споразумение и превод на средства

Прави впечатление необичайно бързото развитие на събитията след мнимото упълномощаване на Стоянов. Само три дни след датата на фалшивите пълномощни, той успява да постигне споразумение със застрахователите - нещо нетипично за застрахователната практика. Скоро след това по банковата му сметка са преведени 200 хиляди лева.

 

Адвокат Керанова изказва мнение, че най-вероятно се злоупотребява и с името на адвокат Стоянов, а зад схемата стоят други лица.

 

Мащаб на измамите

Случаят на семейство Агалареви не е изолиран. Според информация от Софийската градска прокуратура, образуваното досъдебно производство е за сума от 1,346 милиона лева, присвоена чрез фалшиви пълномощни. Майката на Християн цитира прокуратурата, според която засегнатите от схемата са 20 души.

 

От прокуратурата съобщават, че предстои разпит на всички лица, които е трябвало да получат обезщетения от въпросното застрахователно дружество. Ще бъдат взети сравнителни образци от подписите и почерка им. Извършени са претърсвания, изземвания и разпити на свидетели, но засега няма привлечено към наказателна отговорност лице.

 

Други замесени лица

Освен за Цено Стоянов, следователите разпитват родителите на Християн Агаларев и за адвокатския сътрудник Валери Георгиев от Златна Панега. Срещу него има множество преписки за застрахователни измами и фалшифициране на документи. Георгиев е бил задържан в края на май, но впоследствие освободен.

 

В предишно разследване се разкрива, че Георгиев е карал неграмотни хора да подписват пълномощни, чрез които е присвоявал обезщетения, предназначени за техни близки, пострадали при катастрофи. Парите са превеждани по банковите сметки на Цено Стоянов и на друг възрастен адвокат с отнети права - Стойко Бърборски.

 

Нови разкрития

След излъчването на първото разследване за Георгиев, с NOVA се свързва мъж от село Бежаново, Ловешко, който твърди, че също е бил измамен. Той разказва как Георгиев го е накарал да участва в изготвянето на фалшива лична карта, използвайки данните на друг пострадал при катастрофа - Стоян Живков от Царево.

 

С фалшивата лична карта мъжът от Бежаново е трябвало да се представи за Живков пред кмет или кметски наместник и да завери документи. Така, представяйки се за Стоян Живков, той е упълномощил адвокат Стойко Бърборски от София да го представлява пред застраховател.

 

Когато истинският адвокат на Живков - Любомир Георгиев, разбира за кражбата на данните на клиента си, той сезира прокуратурата в Бургас.

 

Развитие на разследването

Разследващите установяват, че личната карта, дадена от Валери Георгиев на мъжа от Бежаново, е фалшива, както и пълномощното, заведено в кметството на бургаско село. Чрез тези подправени документи Бърборски успява да получи 50 хиляди лева по банковата си сметка.

 

Валери Георгиев отрича пред NOVA да прави фалшиви лични карти. Прокуратурата в Бургас повдига обвинения срещу него за документни престъпления, а срещу Бърборски - за документна измама и ползване на неистински документи.

 

Наблюдаващият прокурор от Бургас изпраща делото на Софийската градска прокуратура, тъй като според него са налице данни за организирана престъпна група, действаща на територията на цялата страна. От СГП съобщават, че в края на септември делото е препратено на Софийската апелативна прокуратура за произнасяне по компетентност.

 

Застрахователното дружество, изплатило 200 хиляди лева по сметката на адвокат Стоянов, отказва коментар поради висящи съдебни процеси и прокурорски преписки.

 

Разследването продължава, като се очакват нови разкрития и евентуално привличане на заподозрени лица към наказателна отговорност.

Водещи

Най-четени