Реал vs. Атлетико – лебедовата песен на Моуриньо на "Бернабеу" 17.05 | 09:24

"Кралският клуб" не познава загубата срещу "дюшекчиите" през новия век

От Даниел Любомиров

Жозе Моуриньо винаги е казвал, че каквито и трофеи да спечели, кариерата му никога няма да бъде завършена.

Е, що се отнася до 3-годишния му престой начело на Реал Мадрид, това негово твърдение важи с пълна сила, защото Специалния не успя да изпълни най-голямата си цел – спечелване на Десетата титла от Шампионската лига.

При положение че твърде рано през настоящата кампания в Примера дивисион стана ясно, че Барселона ще детронира "белия балет" от шампионския трон, то за Моуриньо и компания остана утехата да се преборят поне за Купата на краля.

На пътя на "кралския клуб" е последното препятствие - Атлетико (Мадрид) - като именно този дуел може да се окаже последният значим за Моуриньо във времето му на "Сантяго Бернабеу".

Въпреки че никой не е потвърждавал информациите официално, то за много фенове на "белите" е ясно, че Специалния ще напусне клуба през лятото, а на негово място вероятно ще дойде Карло Анчелоти.

Моуриньо ще има пълното основание да се стреми поне да си тръгне с трофей, който приляга най-много на колекцията на Реал Мадрид. Що се отнася до битките в турнира за Купата на краля обаче, "белия балет" не може да се похвали с превес срещу градския си съперник Атлетико.

Двата тима са се срещали 5 пъти на финал за отличието и 3 пъти победители са ставали "дюшекчиите" - през 1960, 1961 и 1992 година. Триумфите на Реал пък датират от 1975-а и 1985-а, когато битката е за Купата на лигата и се провежда в два сблъсъка.

"Ел Дерби мадриленьо" не предлага особена интрига в изданията си за първенство – Реал има 10 победи като гост на "Висенте Калдерон" през новия век, като не е превземал толкова често крепостта на нито един друг свой съперник в Ла Лига.

Освен това "белият балет" се намира в серия от 8 поредни победи над "дюшекчиите" в Примера, като за последно не можа да вземе 3 точки срещу тях на 7 март 2009 година, когато двата тима завършват 1:1.

Като изключим това и още 3 ремита (1:1 на 24 февруари 2006-а, 1:1 на 1 октомври 2006-а и 2:2 на 19 януари 2003-та), Реал има 18 победи в 22-та мача с Атлетико на ниво шампионат в последните 10 години.

За последно в турнира за Купата на краля двата мадридски гранда се изправиха един срещу друг във фаза четвъртфинал през януари 2011 година. Тогава Реал спечели с 3:1 на "Бернабеу", а в реванша бе по-пестелив, но все пак победи с 1:0 на "Висенте Калдерон".

Впоследствие "белия балет" стигна до труден успех с 1:0 в продълженията на финала срещу Барселона, за да вдигне последната си засега Купа на краля.

Атлетико е 9-кратен носител на трофея, но за последно стигна до него през знаменития си сезон 1995/96, когато в състава основен реализатор беше Любослав Пенев, а тимът направи дубъл с титлата в Примера.

Реал Мадрид е 18-кратен носител на Купата на краля и не е губил финал за нея от 2004 година, когато шокиращо Реал Сарагоса побеждава "белия балет" с 3:2 след продължения.

Водещи

Най-четени