И Шумен обяви грипна епидемия 29.01 | 19:15

1/3 от страната вече е под карантина

От iNews

И област Шумен обяви грипна епидемия, която ще е в сила от 31 януари до 7 февруари. Това стана ясно след заседание на Областния оперативен щаб за борба с грип и острите респираторни заболявания.

Решението е взето на база повишената заболяемост от грип и ОРЗ и достигане на епидемични стойности от 269 на 10 000 души от населението и се цели прекъсване на епидемичния процес.

Към настоящия момент, след обсъждане на епидемичната ситуация, не са предложени мерки за преустановяване на учебния процес.

Предложените мерки включват спиране на плановите консултации на здрави бременни жени и деца; на профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации, които се извършват от общопрактикуващите лекари; преустановят се свижданията в лечебните заведения и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги.

В детските заведения трябва да има стриктен ежедневен филтър и засилена дезинфекция. Към настоящият момент, след обсъждане на епидемичната ситуация, не са предложени мерки за преустановяване на учебния процес.

Шумен е десета област в страната, която обявява грипна епидемия. Малко по-рано днес здравните власти в Ямбол обявиха епидемия на територията на областта, като мерките влизат от утре, а учениците засега остават в клас. Преди това грипна карантина обявиха областите Смолян, Габрово, Пловдив, Пазарджик, Плевен, София област , Варна и Бургас.

В Стара Загора, Русе и Силистра се покачват болните от грип, но засега не са достигнали епидемични стойности.

"Грипната епидемия у нас се развива както и миналата година, с подобни характеристики. По COVID времето, нямахме проблеми с грипа, но всичко друго се развива очаквано. В разгара на грипната вълна има доста голям брой заболели. Броят им расте бързо, което показва, че сме близо до пика на грипната епидемия", каза директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

Заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) е най-ниска в София и в област Разград, сочат последните данни, отнасящи се за периода 22-28 януари 2024 година. В София заболеваемостта е 108,1 на 10 хиляди души население, а в област Разград - 92 на 10 хиляди.

"Учениците не могат да се пуснат превантивно във ваканция, тъй като не може точно да се прогнозира кога ще се достигнат пиковите стойности на заболеваемостта", каза директорът на центъра проф. Ива Христова по повод призива на кмета на София и допълни, че целта е учениците да отсъстват от училище за кратко.

Намалява заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) в Ловешка област през последната седмица в сравнение с предходната, съобщи и директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Росица Милчева. По думите ѝ стойностите са далеч от границата за обявяване на епидемия.

Данните показват, че заболеваемостта в региона за изминалата седмица е 185,8 на 10 хиляди население, което е снижение със седем пункта в сравнение с предходната седмица, когато е била 192, 44 на 10 хиляди население. Регистрираната заболеваемост е в рамките на нормалните стойности за сезона. Епидемични нива се достигат, когато е над 291,63 на 10 хиляди население, информираха от РЗИ.

Водещи

Най-четени