"Ченгене скеле" получи устройствен план 18.11 | 20:50

Рибарското селище включва 126 нови улегулирани поземлени имоти за изграждане на временни укрития за рибарите

От Силвия Стоядинова

След продължителни дебати общинските съветници в Бургас приеха подробния устройствен план на рибарското селище "Ченгене скеле".

Той включва 126 нови улегулирани поземлени имоти за изграждане на временни укрития за рибарите с хангари за лодки за временно обитаване и риболовни дейности със средна квадратура 500 кв.м.

Предвидени са около 240 петна за застрояване за изграждане на временни укрития за рибарите с хангари за лодки с максимален капацитет 450 души, съобщава Фокус.

На сесията на общинския съвет в Бургас присъстваха и представители на рибарските сдружения от "Ченгене скеле”, чиито основни притеснения бяха свързани с начина, по които ще предоставят обекти от новото селище. От няколко дни тече акция за събаряне на незаконни постройки в селището.

Процедурата по устройствения план и статутът на рибарското селище ще предвиждат условия за неговото законно застрояване. Сградите, които представляват незавършени строежи според закона могат да бъдат приведени в съответствие с Подробния устройствен план при спазване на съществуващото законодателство.

Има други сгради, които имат влезли в сила заповеди по премахване. От общината уверяват, че всяка сграда ще бъде огледана и след това ще бъде преценена нейната съдба.

Регистрацията на рибарите е в компетенцията на техните сдружения. Така по съответния ред те биха могли да посочат кои са точни рибари и имат право на собственост в рибарското селище.

Водещи

Най-четени