63 нови контейнера за боклук получиха в кв. "Оборище" 15.04 | 16:05

Пилотен проект тренира разделното събиране на отпадъци

От Елена Коцева

В столичния район "Оборище" се реализира пилотен проект за разделно събиране на отпадъци от опаковки.

"Район Оборище – модел за разделно събиране на отпадъци от опаковки” е проект съвместна инициатива на общинската администрация - Столичната община, Столичен инспекторат и Район Оборище и Екопак България.

В района ще бъдат поставени 63 нови контейнера за събиране на отпадъци. Камионите, които ще събират отпадъците, ще бъдат с поставени джи пи еси.

14 хиляди брошури са раздадени на живущите в района, разлепени са и 2 хиляди плакати за популяризиране на инициативата.

Всяка първа събота на месеца, в продължение на 6 месеца, гражданите от района ще може да получават найлонови чували, които ще имат номера.

Всяка втора и четвърта неделя на месеца специални камиони ще минават да събират чувалите, които ще могат да се оставят в 6 пункта в район "Оборище". От събраните номера от чувалите ще се тегли томбола. 

Фирмата, реализираща проекта, ще заплати такса "смет" на спечелилия. Проектът ще се реализира в продължение на 6 месеца.

На специално организирано събитие Фандъкова, кмет на Столична община, г-жа Нона Караджова, министър на околната среда и водите, арх. Любенов, зам. кмет на район Оборище и г-н Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор на Екопак, дадоха старт на проекта. Освен него, бяха представени и двете информационно-образователни инициативи на Екопак с национален обхват: 3D Екобус и шатрата "Архитекти на въдещето". 

 

Водещи

Най-четени