9 са защитените зони по Натура 2000 във Варненска област 10.05 | 18:09

Това каза държавният експерт към МЗХ

От Кремена Бедерева

Варненска област има девет зони, които попадат сред защитените зони на Натура 2000. Това каза пред радио "Фокус”-Варна Дияна Трифонова, държавен експерт към Министерство на земеделието и храните.

Тя бе на посещение във Варна във връзка с информационната кампания на министерството по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г.

Дияна Трифонова уточни, че кандидатствайки по мярка, включена в Натура 2000, земеделските производители получават съответните компенсации за спазването на съответните забрани.

Деветте зони във Варненско са комплекс Камчия, Галата, Батова, Балчик, Белите скали, Варненско-Белославско езеро, Ятата, Камчийска планина, и Провадийско-роякското плато.

По думите на Дияна Трифонова, земеделските стопани трябва да знаят, че когато земите им попадат в тези девет защитени зони в Натура 2000, те са длъжни да спазват изискванията по мярката, но същевременно могат да кандидатстват за съответните компенсации.

Мярката за подпомагане на земи в Натура 2000 стартира за първи път в България. В рамките на днешната среща, стопаните получиха подробна информация за развитие на селските райони.

Държавният експерт добави още, че заявлението за компенсациите по мерките, свързани с необлагодетелствани райони и планински райони, се приемат от 1 март до 15 май и от 15 май до 9 юни със съответната санкция.

Това са компенсации, които земеделските стопани могат да получат, кандидатствайки със заявлението за подпомагане за единица площ.

Водещи

Най-четени