Благоевград отбелязва 112 години от освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония 05.10 | 13:20

Гост на тържествата в Благоевград е министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов

От iNews

112 години от освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония от османско иго честват в Благоевград, а 5 октомври е и празник на град Банско, предаде БНР.

Гост на тържествата в Благоевград ще бъде министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов. 

Честванията в Благоевград започват в 10 часа в централния храм "Въведение Богородично", където ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите за свободата на България. В двора на храма се намира и мемориалът на Делчевия род, където е погребан бащата на Гоце Делчев.

Почит ще бъде отдадена пред паметниците на героите, дали живота си в борбите за освобождението на Пиринска Македония и Одринска Тракия, и присъединяването им към Майка България.

На площад "Македония" пред паметника на Гоце Делчев ще бъде издигнато националното знаме и ще бъде поставено началото на тържествен концерт-спектакъл.

Програмата предвижда още Панаир на изкуствата и тържествено заседание на общинския съвет, а вечерта за жителите и гостите на Благоевград концерт ще поднесат ансамбъл "Пирин" и група "Тангра".

Министърът на иновациите и растежа доц. Росен Карадимов ще бъде гост на празника на Благоевград по покана на кмета на Общината Методи Байкушев. След честванията министър Карадимов ще проведе работна среща с общинското ръководство и областния управител Георги Динев, на която ще да бъдат обсъдени възможностите за привличане на инвеститори в региона.

Водещи

Най-четени