Бракуват поливните помпени станции в Североизточна България 24.01 | 09:13

Непрекъснатите обири са причина за лошото състояние на съоръженията

От Георги Георгиев

36 неработещи помпени станции за поливно земеделие в областите Русе, Разград и Силистра ще бъдат бракувани и разкомплектовани, а останалата годна техника ще бъде събрана на едно място за охраняване. Това съобщи директорът на фирма "Напоителни системи - Русе" Михаил Милчев на заседание на управителния съвет на Русенската земеделска камара, предаде БТА.

Експертите са проверили 42 неработещи станции и са предложили някои от тях да бъдат продадени, а други - бракувани. За около 70% от тези станции са необходими основни ремонти, за да заработят.

Причина за това състояние са непрекъснатите обири за старо желязо. Въпреки защитата на някои обекти дори с охранителна техника, през последните месеци крадците източват и трансформаторното масло от енергосъоръженията.

При други случаи е направено изцяло прерязване на електротрансформатори с щети за над 100 хиляди лева. За шест месеца са регистрирани осем крупни обира с огромни загуби. Единственият изход е демонтиране на съоръженията и прибиране на охраняемо място, каза Милчев.

Три помпени станции в района все още работят и подават вода към малки земеделски площи или вилни зони. Но това не е икономически ефективно, смятат в "Напоителни системи-Русе", тъй като цената на поливната вода е 2, 5 пъти по-ниска от себестойността ѝ.

Обсъжда се и идеята тези станции да се дадат на концесия.

Водещи

Най-четени