Бургаски майки протестираха за увеличение на парите за майчинство 18.04 | 12:54

Исканията на майките са да се вдигне минималната работна заплата на минимум 270 лв.

От Кремена Бедерева

Бургаски майки се събраха пред сградата на Областна управа с искане за по-високо майчинство, предаде Агенция "Фокус”.

Исканията на майките са да се вдигне минималната работна заплата от 240 лева на минимум 270 лева, да бъдат увеличени майчинските за работещите и неработещите майки. За работещите майки майчинството е 240 лева, а за неработещите - 100 лева.

"Скоро бе приет закон, според който стажът, за да премине една родилка от бременност към раждане, стана от една година на година и половина. Проект предвижда работодателят да плаща две години на тази родилка, за да може тя да получава майчинство”, алармира Милена Димова от организацията на бургаските майки "Клуб на майките”.

Това според протестиращите означава, че ще бъдат уволнявани неправомерно бременни жени. "Майките имат нужда от държавна отговорност спрямо българските деца. Ние, като майки отговаряме за живота на нашите деца. Ние искахме от 240 лева майчинство за работещи жени да стане на 270 лева минимум".

Нормално майчинство би било 300 лева, според бургаските майки. "Искахме минималните 35 лв. детски, които са унизителни и дискриминират, тъй като не всички деца ги получават, заради праг на дохода, който според мен е престъпен и незаконен. Ние искаме нашите деца да останат тук в България, а не да бягат, да имат перспектива и да бъдат квалифицирани. Нашите искания след многократни срещи с властта бяха отхвърлени на високо ниво в Народното събрание”, каза още Димова.

Майките настояват детските надбавки да бъдат вдигнати с 20% от минималната работна заплата. Майките в Бургас ще организират и масов протест през юни – юли месец. След много разговори с представители на властта, не са получили отговор от социалното министерство.

Водещи

Най-четени