Бурята остави без ток 9 селища в община Велико Търново 15.03 | 10:33

Над 80 души почистват града

От Филипа Тодева

Всички служители и работници на фирмите по озеленяване и чистота са мобилизирани за почистване на Велико Търново и ликвидиране на последиците от ураганният вятър вчера и през тази нощ, съобщиха от общината.

Над 80 души чистят улиците, парковете и обществените пространства от счупени сухи клони. Събраната паднала дървесна маса се товари и извозва своевременно.

В 9 населени места в западно и източно направление все още не е възстановено подаването на електричество. В 5 населени места проблемите вече са отстранени и е възстановено електрозахранването. Работи се по отстраняването на всички аварии по електропреносната мрежа, причинени от скъсване на проводници от счупени клони и паднали дървета.

Колегите от Север.БГ допълват, че има счупени стълбове в района на Пущево Балван, Ново село, Ветринци.

Стълбовете ще бъдат подменени и ще се предприемат мерки за възстановяване на мрежите за високо и ниско напрежение до края на деня, въпреки пресечените и трудно достъпни за техниката местности. Проблемите са предизвикани от паднали клони и изкоренени дървета. Възстановено е електрозахранването на Дебелец и Килифарево. Екипи и извън територията на общината подпомагат работата на аварийните екипи.

Първо се възстановяват далекопроводите, след това ще бъде захранването на населените места. Работата в проблемните участъци ще се работи без прекъсване и в събота и неделя.

Сформират се комисии за оценка на причинените от природните бедствия щети за да се депозират в Националната комисия за защита на населението от бедствия и аварии за да се възстановят средствата за ликвидиране на щетите.

Водещи

Най-четени