В Благоевград социалните услуги ще бъдат по-достъпни 28.05 | 12:18

Общината ще акцентира върху децата в риск и хората с увреждания

От Андриян Георгиев

На последното си заседание Общинският съвет в Благоевград прие стратегия за развитието на социалните услуги в община Благоевград, съобщават на сайта си от общината. 

Стратегията е разработена съгласно изискванията на Закона за социално подпомагане и обхваща периода 2011-2015 г., поясниха от общинската управа.

Документът е съобразен с "Областната стратегия за развитие на социалните услуги в Благоевградска област" и е резултат от съвместната работа на общинската администрация, специалисти от заведенията за  социални услуги в община Благоевград, представители на Дирекция  "Социално подпомагане" и на неправителствения сектор. 

Планираните в стратегията дейности се основават на приетия през 2010 г. анализ на ситуацията и на оценка на потребностите от социални услуги в община Благоевград.

В дългосрочен план общинската стратегия цели социалните услуги в община Благоевград да бъдат достъпни, съобразени с конкретните нужди и да допринасят за повишаване на качеството на живот на хората в неравностойно социално положение.

Приоритетно ще се работи за превенция на деца в риск и на семейства в риск, деинституционализация на грижите за деца, социално включване на общности в неравностойно положение и уязвими групи, грижа за  старите хора, развитие на човешките ресурси, изграждане на междуобщинско партньорство и междусекторно сътрудничество. 

За изпълнение на заложеното в стратегията общината ще разчита  на средства от общинския и републиканския бюджет, както и на осъществяването на проекти, финансирани от национални и европейски програми.

Водещи

Най-четени