В Русе е ден на траур 02.09 | 09:30

Градът скърби за убитото от мълния 11-годишно момченце

От iNews

Ден на траур е обявен в община Русе заради починалото 11-годишно дете, което бе поразено от мълния преди два дни. Това съобщиха от кметството в крайдунавския град.

В рамките на траурния ден знамената на всички общински сгради и обществени места ще бъдат свалени наполовина. Отменя се провеждането на публични тържества и развлекателни събития.

Мълния падна преди два дни на изкуствено игрище в спортен комплекс "Дунав" и порази две 11-годишни деца, които са част от школата на футболния клуб Дунав.

Едното момче почина по-късно в болница - въпреки усилията на лекарите да го спасят. Другото момче бе прието в критично състояние, като днес от Университетската болница "Медика" в Русе съобщиха, че състоянието му постепенно се подобрява.

От футболния клуб "Дунав" изразиха своите съболезнования и обясниха, че ако е имало индикация за буря, тренировката е щяла да бъде прекратена. Председателят на Управителния съвет на клуба Диян Димов съобщи, че всички срещи в детско-юношеската школа са отложени. Тренировъчните занятия са отменени за цялата школа до второ нареждане. Със съдействието на Община Русе се предоставя психологическа помощ на всички деца в клуба. Решението кога ще бъдат възстановени тренировките в школата ще бъде взето след консултация със съответните специалисти.

След инцидента концесионерът на спортната база д-р Симеон Симеонов коментира, че на стадиона има гръмоотводи, които функционират, преминали са през съответните замервания.

Случаят се разследва от Окръжната прокуратура в Русе. Следствените действия са насочени към изясняване на всички обстоятелства, свързани с изискванията за безопасност на футболното игрище, наличието и годността на мълниеносните защитни системи, състоянието и заземяването на електрическите тела, както и дължимото поведение в това отношение на съответните лица.

Организирана бе и съвместна проверка между Регионалната дирекция за национален строителен контрол и Община Русе в спортния комплекс "Дунав". Целта е да се установи състоянието на мълниезащитната система на базата.

 

Източник: dariknews.bg

 

 

 

Водещи

Най-четени