Варненци се мият през ден 22.08 | 11:47

И то безвъзмездно

От Филипа Тодева

През курортния сезон основните булеварди в централната част на Варна се мият през ден.

От втората половина на месец юли специализиран автомобил на фирмата по чистотата мие булевардите "Мария Луиза", "Княз Борис І", "Христо Ботев", "Приморски" и улица "Девня" до Аспаруховия мост.

Дейността му е безвъзмездна, тъй като в общинския бюджет за тази година няма предвидени пари за миене на улиците. Затова то се прави за сметка на част от дейностите ръчно метене и оборка.

В някои от кварталите миенето на булевардите започнало още през април и ще продължи до края на септември. То е ангажимент на фирмите по чистотата. Ръчно се мият пешеходните зони в центъра и крайбрежната алея.

Въпреки това през месец юли автоматизираната измервателна станция, разположена на ул. "Батак", е регистрирала превишение на нормите за наличие на фини прахови частици във въздуха в 13 дни от месеца.

С по-слаба интензивност – по един или два пъти седмично, се мият основните улици и булеварди в останалите райони на Варна. Изпълнението на дейностите се проследява посредством GPS система, а общинските служители в район "Владислав Варненчик" извършват контрола лично.

Преди няколко дни е взето решение измиването да не става в пиковите часове на деня. Специализираните автомобили няма да се движат по основните градски булеварди между 8:00 и 10:00 часа сутринта, между 12:00 и 13:00 часа по обяд и между 18:00 и 19:00 часа вечерта, за да не създават допълнителни предпоставки за задръствания.

Водещи

Най-четени