Видин провери състоянието на дигите след зимата 08.04 | 18:56

Като цяло дигите на река Дунав са в добро техническо състояние

От Елена Коцева

Като цяло дигите на река Дунав на територията на област Видин са в добро техническо състояние. Това гласи заключението на експертна комисия, извършила подробно обследване на защитните съоръжения.

Докладът й бе обсъден днес на заседание на щаба за координация на спасителните и неотложните аварийно – възстановителни работи, под председателството на областния управител Пламен Стефанов.

Основни поражения на дигите се нанасят от тежките превози и верижни машини, извозващи дървен материал от бреговата ивица, както и иманярите, копаещи в землищата на дигите.

Поддържането на съоръженията се затруднява от изхвърляните край тях строителни и битови отпадъци.

В цялостната защитна система критични участъци остават недостроената дига при "Телеграф капия” във Видин, канализацията в южната промишлена зона на града, както и нарушените диги и саваци при гр. Брегово след миналогодишното покачване на река Тимок там.

Проблем са и старите помпени станции, твърдят специалистите.

Щабът одобри дадените от комисията предписания за недопускане на аварийни ситуации при високи води на река Дунав.

Те съдържат указания към Държавно лесничейство – Видин да контролира преминаването на тежки моторни превозни средства през защитните диги, да не допуска паркирането на машини.

Фирмите, разположени в Южна промишлена зона, трябва да предоставят достъп до дунавската дига при необходимост от спешна намеса.

Усилията ще бъдат насочени и към осигуряването на финансови средства за ремонт на съоръженията и възстановяването на компрометираните участъци по дигите.

Водещи

Най-четени