Главчев: Осигуряваме 10 млн. лв. за възстановяването на щети от бедствието в Карловско 30.05 | 16:45

Във вчерашния ден кметът на Карлово каза, че търпението на жителите на района, както и на кметовете се е изчерпало

От iNews

Служебният кабинет има готовност да отпусне до 10 млн. лв., с които да се финансират най-належащите дейности по преодоляването на щетите, които нанесе бедствието преди две години в Карловско. Това стана ясно по време на среща на министър-председателя Димитър Главчев с кмета на Карлово Емил Кабаиванов. В разговора в Министерския съвет участваха също вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова и заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев.

В спешен порядък ще се събере Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, която ще определи в детайли параметрите на помощта от държавата за пострадалите населени места. Още на следващото правителствено заседание служебният кабинет ще може да приеме и решение за отпускане на средствата. Така, след като месеци наред местната власт е отправяла апели за помощ от държавата безрезултатно, вече ще могат да продължат редица важни дейности по речните корита и мостовете.

Припомняме, че във вчерашния ден кметът на Карлово каза пред "Фокус", че търпението на жителите на района, както и на кметовете се е изчерпало. Емил Кабаиванов бе категоричен, че ако средствата не бъдат отпуснати, протестът ще премине в безсрочен.

Последва и реакцията на премиера Димитър Главчев, който заяви, че областният управител трябва да изрази становище, а след това междуведомствената комисия да се събере, за да отпусне възможните средства в рамките на бюджета. По думите му исканите от кметовете 38 млн. лв. няма как да бъдат отпуснати.

Водещи

Най-четени